כל תוכנית אימונים לתוכים, במהותה, צריכה להיות אינדיבידואלית כמו התוכי שקיבלת בברכה לביתך.
הרי לכל תוכי יש אישיות ייחודית, והוא ידרוש שילוב מסוים של טכניקה, סבלנות, חברות ושוחד כדי להסכים להתאמן ביעילות.
עם זאת, יש כמה טיפים נפוצים שיכולים לעזור לך להתכונן לאימון וברוב המקרים - ללמד כמה מיומנויות בסיסיות ושימושיות.
חלק ראשון: הגדרה להצלחה
הרי לכל תוכי יש אישיות ייחודית, והוא ידרוש שילוב מסוים של טכניקה, סבלנות, חברות ושוחד כדי להסכים להתאמן ביעילות.
עם זאת, יש כמה טיפים נפוצים שיכולים לעזור לך להתכונן לאימון וברוב המקרים - ללמד כמה מיומנויות בסיסיות ושימושיות.
חלק ראשון: הגדרה להצלחה
- צור סביבת אימון נכונה
תחשוב איך היית רוצה ללמד ילד קטן. אם הם מרגישים בטוחים, רגועים, נוחים וערניים, סביר יותר להניח שהם יקבלו הוראה ביתר יעילות. הדבר נכון גם לגבי התוכי שלך.
מצא מרחב שקט שבו אתה והתוכי שלך יכולים להתמקד במשימה שלפניך. בחר מקום שמוכר לתוכי כך שתהיה לו כבר רמת נוחות מסוימת לפני תחילת האימון.
אל תנסה להתאמן כשהתוכי נסער יתר על המידה. חכה לרגע רגוע יותר. עם זאת, אימון עם פינוקים עובד הכי טוב כאשר התוכי רעב, ולכן אימון לפני הארוחה הוא בדרך כלל התרחיש הטוב ביותר.
- תתכונן לקראת האימונים
בעוד שתוכים הם לרוב די ידידותיים ואכפתיים, הם לא ידועים באופן כללי בסבלנות יתר. עיכובים וטעויות במהלך אימונים עלולים שלא לעבור טוב, לכן חשובה הכנה מראש.
תכין את הציוד שתצטרך עבור סוג ההדרכה שתערוך. אלה עשויים לכלול פריטים כמו מוט כף יד, מגבת, קליקר (אם האימון נעשה בעזרת "קליקים"), מוט אכילה או מוט תיפוף (אם מדובר ב"אימון מטרה"), רצועה/רתמה (אם האימון נעשה בחוץ), ספריי תפוחים מרירים (כדי להפוך אזורים נפוצים של כרסום תוכי כמו וילונות לבלתי מושכים), וכמובן, פינוקים.
בחר פינוק שהתוכי שלך נהנה ממנו במיוחד, וגם שאתה יכול להאכיל בקלות את התוכי שלך. חתיכות תפוחים דקיקות, למשל, יכולות להיות פינוק יד טוב לתוכי.
- תתחיל מוקדם, תאמן לעתים קרובות, אבל אל תלחץ יותר מדי
כולנו שמענו שלכלבים זקנים יש קושי ללמוד טריקים חדשים, ואותו עיקרון נכון כמעט לגבי כל בעל חיים, כולל תוכים (וגם בני אדם, לצורך העניין!).
אז תתחיל בתהליך אימון התוכי שלך בהקדם האפשרי. כל עוד התוכי שלך הגיע לנקודה של יכולת (אם עדיין לא לגמרי מוכן) לאכול פינוק מהיד שלך, אתה יכול להתחיל להתאמן.
תערוך מספר מפגשי אימון במהלך היום, באופן אידיאלי בזמנים דומים בכל יום למען עקביות, אך חשוב מכך כאשר התוכי במצב רוח ללמידה (כלומר, רגוע).
עם זאת, תקפידו שיהיו פגישות קצרות יחסית - לא יותר מ-15 דקות בכל פעם. ברגע שהתוכי שלך מתחיל לאבד עניין, עדיף לסיים את הפגישה ולהתחיל שוב בפעם אחרת.
- תרגיל את התוכי לאכול מהיד שלך
תגמול התוכי שלך במזון מפנק מהיד שלך הוא חיוני כמעט לכל סוג של אילוף תוכים. זה גם עוזר ליצור קשר בינך לבין תוכי חדש ו/או צעיר.
תתחיל את התהליך כשהתוכי בתוך הכלוב שלו. תיגש אליו לאט לאט ותציג לו את הפינוק. תישאר רגוע ותגיד לו מילות שבח רק כאשר התוכי בסופו של דבר מקבל ממך את המזון המפנק.
פרוסות תפוחים קטנות, מהוות אפשרות פינוק טובה אל תחשוש מנשיכות באצבעות, התוכי יודע להתנהג בעדינות ולקחת ממך רק את המזון. אם אתה מאוד פוחד, אפשר לעטות כפפות, אם תבחר בכך, אם כי התוכי שלך עשוי להתייחס לכפפות כמפתות יותר כדי לנקר בהן.
באם התוכי שלך מפחד מהידיים, החזק פינוק בעל ערך גבוה במיוחד כדי לשדל אותה אלייך.
- עצב את ההתנהגויות הרצויות
"עיצוב" היא אידיאולוגיית אימון המתמקדת בתגמול לתוכי על כל שהוא "מתקרב" למטרה / להתנהגות הסופית הרצויה לנו, ובסופו של דבר פעולה מכוונת, של השלבים הנדרשים להשלמת משימת אימון.
לשיטת העיצוב יש שם טוב, שכן הכל עוסק בעיצוב התנהגויות באמצעות חיזוק חיובי.
לדוגמה, אם היית מלמד את התוכי שלך להתרחץ בצלוחית מים קטנה, היית מתגמל את התוכי על (בין כמה צעדי ביניים אחרים) כשהסתכלה לכיוון הצלוחית התבוננת בצלוחית, נעה אל הצלוחית, עברה אל הצלוחית. מנה, בודקים את המים, נכנסים למים, ובסופו של דבר מתיזים מסביב.
- תשתמש בקליקר
חיות מחמד, החל מציפורים ועד חתולים, יכולות לעתים קרובות להפיק תועלת מ"אימון בעזרת קליקים", הכולל שימוש במכשיר לחיצה ביד (חשבו על הצליל שמשמיע לחיצת עט או מכסה מתכת של בקבוק מיץ) כדי להצביע על התנהגות ראויה הראויה לתגמול.
ה"קליק" משמש כרמז קולי לכך שהתרחשה תגובה מתאימה, וצריך להתרחש מיד עם התגובה האמורה ולהיות מלווה מיד בפרס. לפיכך, אתה עשוי לשמוע את הביטוי "לחץ ותגמל" כדי לתאר מהו בעצם תמרון בודד.
לדוגמה, אם משתמשים בקליקר במהלך "אימון שלב" - כפי שמפורט במקום אחר במאמר זה - ה"קליק ותגמל" יתרחש מיד עם העלייה של התוכי על האצבע/יד שלך. ניתן לשלב לחיצה כמעט בכל תוכנית אימונים.
- כדאי לתרגל את "אימון המטרה"
אפשרות אימון נוספת, שניתן להשתמש בה בשילוב עם קליקר אם תרצה, ידועה בשם "אימון מטרה או תרגיל "מטרה- Target". הוא משתמש בסקרנות הטבעית של התוכי בחקירת חפצים חדשים כדי לבנות תגובה אמינה.
בגרסה בסיסית של אימון מטרה, יש לנו מוט עמידה, מוט תיפוף או שרביט עץ אחר מופנה בסביבת התוכי, וכל מגע עם החוד מתוגמל מיד במזון פינוק (או "קליק וומילות שבח", אם רוצים). לאט לאט, עם הזמן, התוכי ילמד לעקוב אחר המטרה בכל הכלוב ומסביב לחדר, תוך כדי כך ילמד לציית לפקודה פשוטה.
אימון מטרה בונה אפוא מיומנות בסיסית מרכזית המשמשת פתח לאימון ספציפי יותר.
חלק שלישי: ננסה גרסה של צעד אחר צעד
- תשתמש ב"עליית מדרגה" כשלב הכשרה מוקדם
כפי שהשם מעיד, מיומנות זו כוללת את התוכי שלך ללמוד לדרוך או לקפוץ ממוט אחד למשנהו לפי ההוראות, כאשר מוט המטרה מייצג בדרך כלל את היד, האצבע או המוט המוחזק ביד שלך (כגון מוט דיבל).
עליית המדרגה היא מיומנות אידיאלית ללמד מוקדם מכמה סיבות:
קל יחסית לשלוט בו הן למדריך והן לתלמיד.
זה נובע מהתנהגות טבעית של התוכי, הרצון לעבור ממוט אחד למשנהו.
זה מעשי, מכיוון שהתוכי שלך קופץ לתוך היד שלך בפקודה מקלה בהזדמנויות רבות, החל משעת משחק ועד ניקוי כלוב.
זה מוביל למיומנויות אחרות ומפורטות יותר בתור תמרון בסיסי.
בעוד שהעלייה היא מיומנות פשוטה, ישנן שיטות אימון רבות במורכבות משתנה מהן ניתן לבחור, כמה מהן מתוארות בשלבים הבאים.
- בדוק את השיטה הבסיסית ביותר
אם לתוכי החדש שלך יש ניסיון קודם באימונים ולא רק נטייה טבעית, ייתכן שאפשרות האימון הפשוטה ביותר תספיק.
תציע את האצבע או - את פרק כף היד לתוכי שלך (בהתאם לגודל התוכי וההעדפה שלו/שלך), הנח את המוט (או היד) מול התוכי בגובה אמצע החזה. תוכים רבים יעלו באופן טבעי אל המוט החדש ללא אימון כלל.
צור רמז להתנהגות, בין אם על ידי אמירת "עלה" או שימוש בקליקר בו-זמנית לתוכי שמבצע את המהלך שלו. תתגמל את התוכי מיד לאחר שביצע את הפעולה הנדרשת.
אם התוכי לא קם ללא הנחיה, השתמש ב"הדרגה" ותתגמל אותו על ההתנהגויות המצטברות, כגון נגיעה במושב עם המקור, הנחת רגל אחת על המוט וכדומה.
זה ייקח יותר ממפגש אימון אחד לתוכי שלך כדי להפנים את המיומנות הזו.
- תשתמש בפינוקים כפיתוי
בשיטה זו, אתה משתמש בפינוק יותר בתור פיתוי כדי לשדל את התוכי לבצע את ההתנהגות הרצויה, אבל עקרונות האימון הבסיסיים די דומים.
תחזיק את הפינוק ביד אחת, ותציע את היד/האצבע השנייה לתוכי בגובה החזה. תכוון את הידיים כך שהדרך הקלה ביותר עבור התוכי להגיע לפינוק היא על ידי עלייה על המוט המוצע.
אם התוכי שלך לא עולה מיד, בהתחלה תתגמל על כל מגע עם המוט המוצע, ותתגמל בהדרגה רק על ההתנהגות העלייה הרצויה.
אם אתה מספיק שימושי עם הלחיצה על הקליקר, כדי להשתמש בו כששתי הידיים תפוסות, אפשר לשלב אותו ו/או רמז מילולי כמו אמירת "מילות שבח".
- עבור לשלב האימון במטרה
אם שיטות אחרות פחות הצליחו, או שכבר השתמשת באימון מטרה, אתה יכול ללמד את התוכי העלייה על ידי שימוש במערכת היעד והתגמול שמוכרים.
החזק את המטרה המוכרת שלך - מקל תיפוף עץ, למשל - ביד אחת, ואת המוט הרצוי שלך (האצבע, היד או המוט המוחזק ביד) ביד השנייה. לחילופין, אם מיומנותך הידנית עומדת במשימה, אתה יכול לעשות את שניהם ביד אחת, מה שמאפשר ליד השנייה להחזיק פינוקים, קליקר וכדומה.
תחזיק את המטרה כך שתכוון את התוכי אל המוט החדש, שאמור להיות ממוקם בתנוחת העלייה המשותפת בחזה של התוכי.
תתגמל מיד את ההתנהגות החיובית, ותשתמש בלחיצה או ברמז מילולי אם תרצה בכך. בסופו של דבר, המטרה לא תידרש עוד להנחות את ההתנהגות.
- אל תניח שהתוכי שלך ידבר
במיוחד עבור מגדלים חדשים שבבעלות תוכי חדש, דיבור הוא בדרך כלל המיומנות הראשונה שהם חושבים ללמד ושבהם הם מניחים שהתוכי שלהם יוכל לשלוט.
האמת היא, שכל תוכי הוא שונה ממשנהו, ולעולם אל תרכוש תוכי - אפילו מגזע הידוע כמדבר - מתוך הנחה שהוא ידבר בכל מקרה.
- היזהר במילותיך
חלק מהתוכים ידרשו הכשרה מועטה או ללא הכשרה כדי ללמוד לדבר, ועשויים למעשה לקלוט מילים וביטויים שהייתם מעדיפים שלא יחזרו עליהם.
התבטאויות נרגשות - כמו דברים שאתה עלול לצעוק לטלוויזיה במהלך אירוע ספורט - לרוב נקלטים בקלות רבה יותר על ידי תוכי, והם מקשיבים לעתים קרובות יותר ממה שאתה עשוי לחשוב.
אז היזהר במה שאתה אומר בסביבתם!
- תתחיל לדבר עם התוכי כשהוא צעיר והישאר רגוע
תוכים מתקשרים עם חברים אחרים בלהקה שלהם, וקל יותר לבסס את עצמך כחלק מהלהקה של התוכי שלך בשלב מוקדם בחייו. לכן, סביר יותר שתהיה לך הצלחה כאשר מתחילים עם גוזל או לפחות - פירחון.
תשתמש בקול ברור, רגוע ושמח כדי לחזור על מילה או ביטוי פשוט כשאתה מתחיל בתהליך האימון. תחשוב על איך היית מנסה ללמד ילד אנושי להגיד "אמא".
בשלב מוקדם של התהליך, תתגמל אותו על כל צליל שהוא אומר, לאחר מכן כל צליל מדויק בערך, ובסופו של דבר - רק על צליל שניתן לזיהוי עם פינוק מידי.
- חזור, וחזור שוב על המילה
חזרה היא המרכיב המרכזי באימון תוכי לדבר. במילים פשוטות, ככל שתאמר יותר פעמים מילה או ביטוי סביב תוכי, כך גדל הסיכוי להפנים את המילה ולחזור עליה.
תאמן את התוכי בתדירות שתרצה. לתוכי לא יימאס לשוחח עם חבר אחר מהלהקה שלו, למרות שלך זה יכול להימאס.
כמה מומחים ממליצים להקליט את עצמך אומר ביטוי ולהשמיע אותו בלולאה עבור התוכי. כמובן, על ידי שימוש בשיטה זו אתה מאבד את האינטראקציה האישית בין שניכם.
טיפים
- להיות סבלני.
- בצע מחוות איטיות ורגועות כשאתה ליד התוכי שלך.
- שימוש בקליקר יכול להיות מועיל באימון התוכי שלך.
- מזון שאהוב עליו הוא פרס יעיל, אבל תשתדל שיהיה גם בריא (פחות שומנים). צ'יפס בננה הוא אוכל טוב לתת כפרס לתוכי שלך.
- הפוך את אזור האימון קבוע ונקי ככל האפשר.
- כמה טריקים פופולריים ללמד תוכים כוללים: תרגיל מטרה, נפנוף בכנפיים, תעופה אליך בפקודה, להסתובב, פריסת כנפיים, הבאת חפץ, לנופף לשלום, שכיבה על הגב, תינוק באריסה, ללמד את התוכי, דיבור משמעותי, ללמד תוכי לדבר, תעופה חופשי,
קרדיט: wikihow
היילי הרטפילד היא מומחית לציפורים והבעלים של About Birds. היילי מתמחה בטיפול, התנהגות, אילוף וגידול של ציפורים לחיות מחמד.
היילי למדה מדעי בעלי חיים בטקסס A&M. היילי מגדלת ציפורים רבות מסוגים שונים ומציעה שירותי טיפוח ופנסיון כמו גם מוצרי טיפוח לציפורים.