ארות היברידיים - כלאיים מהדור השלישי - F3
- זיווג ארות היברידיות
רוב החיות ההיברידיות מתרבות בטבע, ארות או אחרות.
יש כמה פקטורים בטבע שמגבילים את הצלחת ההיברידיות.
אחד הפקטורים כולל צבע. הרבה חיות היברידיות יותר צבעוניות מהוריהן, אז הן בולטות יותר לטורפים.
להרבה חיות הצאצאים, או ההיברידיים, מייצרות שונות בין הגנטיקה של ההורים, אולם אין כך הדבר עם ארות.
בטבע מקרי רביית כלאיים בין מינים קרובים הם נדירים, שכן מנגנונים אבולוציוניים אשר מסייעים לרבייה בין בני אותו המין בדרך-כלל מתפתחים באופן שונה במינים הקרובים, וגורמים לבידוד רבייתי שלהם.
בין הצורות הפשוטות ביותר של מחסומי רבייה ניתן למנות הבדלים בגאוגרפים בתפוצת המינים, שמונעים מהם מלהיפגש זה עם זה.
כאשר שני מינים קרובים חיים באזורי תפוצה סמוכים, באזורי הגבול או החפיפה ביניהם (אזור ההכלאה) עשויים להופיע בני-כלאיים.
למשל תחום תפוצת העורב האפור כולל את מזרח אירופה, בעוד שבמערב אירופה נפוץ העורב האירופי שנחשב כתת-מין או כמין נפרד. באזור הגבול שבין אזורי תפוצה אלו מופיעים לעתים קרובות בני-כלאיים בין אוכלוסיות אלו. בני-כלאיים בין מיני מקוק רבים מופיעים בטבע באזורי הכלאה שבין שטחי התפוצה שלהם, למשל בין קוף המקוק למקוק רזוס בדרום-מזרח אסיה ובין מקוק רזוס למקוק יפני בחצי האי קאולון.
על אף נדירותה של רביית כלאיים בטבע, מחקרים גנטיים הראו שבפעמים בודדות במשך אלפי או אף מיליוני שנים, היו מקרים של רביית כלאיים בין מינים ואף מצליחים להוליד צאצאים פוריים. למשל, נמצאו אללים של שימפנזה ננסי באוכלוסיית שימפנזה מצוי באפריקה, המתוארכים לגיל של מאות אלפי שנים לפני זמננו. בעניין הזה יש מחקרים נוספים.
השפעת האדם על הסביבה או מאורעות הכחדה טבעיים עלולים לגרום לנדירותם של מינים מסוימים, ועקב כך לרביית כלאיים שלהם עם מינים קרובים המצויים מסביבתם, מאחר שהם מתקשים למצוא בני-זוג מבני מינם. רביית כלאיים עם אוכלוסיות מבויתות או מינים פולשים קרובים תכופות פוגעת ב"טוהר" האוכלוסייה של מיני בר נדירים שנמצאים בסכנת הכחדה. למשל, בישראל מרבית חתולי הבר הם למעשה בני-כלאיים עם חתולי בית, ומרבית יוני הסלע הן בנות-כלאיים עם יוני בית (ראה גם הכלאות שלך של יוני בית).
- ארות היברידיות בטבע
באופן כללי ארות יזדווגו עם בן זוג מאותו הסוג בגלל המכשולים של הטבע שהוזכרו לעיל, שכולל: סימני התנהגות והגבלות פיזיות או ביולוגיות. למרות זאת, ניתן לראות ארות היברידיות בטבע.
תהליך היברידי טבעי שעורר התעניינות רבה, היה בין זכר ארה ספינקס לבין ארה מרקנה.
כילאים טבעיים כאלו קורים מכיוון שארה ספינקס נמצאת בסכנת הכחדה. אך ישנן חדשות טובות, כרגע יש קרוב ל-150 סוגים של הארה הזו פזורה ברחבי העולם, בשיתוף פעולה בתכנית "רבייה בשבי".
אין דאגה לגבי ארות בטבע. הגידול של הרבה סוגי ארות הוא לא רק רצוי ע"י מגדלים רבים אלא גם גורם הכרחי לשמירת עתידם.
הצלחות בגידול והכלאות ארות בשבי, תרם רבות לאוכלוסייה בטבע, סחר בציפורים פראיות מהסוגים הללו כמעט נפסק, עתידן נראה מובטח.
עם זאת, לרוע המזל מספרן של כמה סוגי ארות עדיין מדלדל בגלל הריסת הסביבה הטבעית שלהן. ארות הן "מטיילות" מעולות ומפיקות תועלת מאזורים מיוערים לחיפוש אחר מזון וקינון. בירוא יערות יכול ליצור אזור מבודד יותר וקטן יותר מה שמוביל להפחתה באוכלוסייתן. כשארות מבודדות אחת מהשנייה אפילו אם המרחק קטן מאד זה עלול להוביל לבעיות בטווח הרחוק, כולל חוסר רבייה ואיבוד השונות הגנטית.
בעתיד מספר הארות ההיברידיות בטבע ככל הנראה יעלה.
- ארות היברדיות בשבי
יצירת ארות היברידיות בשבי הייתה לעתים תוצאה מקרית של הכלאה של שני סוגי ארות שהוחזקו באותה הסביבה (באותו הוואליר), נקשרו אחת לשנייה ויצרו צאצאים. ריבוי ארות ליצירת ארות היברדיות למכירתן כחיות מחמד וסחר נגרם בגלל העניין והפופולריות של הציפורים הללו.
ההיברדיות הללו בדר''כ מאוד יפות עם צבעים מובחנים.
חלק מהסוגים של ארות היברדיות הן דור שני שלישי או אפילו יותר.
- היברדיות צבע
ארות היברדיות בדר''כ מבוקשות בגלל צבען. לאב יש את הגן הדומיננטי, לכן הוא זה שישפיע על מראהו של הצאצא. למרות זאת יש האומרים שהזוויג של הצאצא גם הוא ישפיע על צבעו/ה כשהנקבה תקבל תכונות של האב בזמן שהזכר ייקח את תכונות האם.
- היברדיות אישיות
אחד מהאתגרים של יצירות ארות היברידיות (הכלאת שני סוגים) הוא הנטייה של הצבע להיות בוצני.
זה נמצא בעיקר כאשר מעמיקים עם הדורות יותר ויותר, ולעתים אפילו בדור השני של הציפורים. בקשר לטמפרמנט (מצב רוח = ריגושים, מצבי-רוח, עצבות, דיכאון, שמחה, מורל גבוה וכדומה) שלהם והתנהגותם, המאפיינים הללו אינם בטוחים. ההיברדיות נראות כאילו ירשו את התכונות משני ההורים. לפעמים אחד ההורים משפיע יותר על התנהגותם מהאחר.
- היברידיות שמות
שלא כמו שמותיהם המדעיים שקיבלו שאר סוגי הארות שנמצאים בטבע, הרי לארות ההיברידיות אין שמות מדעיים. הן בעיקר מזוהות בתור הכלאה בין "זה" ל "זו".
- סוגי הארות ההיברידיות
ארות היברידיות נחשבות לדור 1, או לדור 2 , או 3 של הציפור ואפילו יותר ומסומנות באותיות ומבפר הדור: F3 , F2, F1.
המושג "פִילִיאָל", מוצג על יד האות F ומשמש כדי לסווג את סוג ההיברדיות, הוא מתייחס לרצף הדורות ועוקב אחר דור ההורים.
אז F1 זה דור אחד מן ההורה ו-F2 זה מרחק שני דורות מן ההורה וכך הלאה.
- היברדיות פופלריות
דור ראשון של היברידיות F1 הן חלק מהכי מוכרות והפופולריות מסוגי הארות ההיברדיות.
אלו הן בני כלאיים של זנים טבעיים כגון בלו & גולד, מיליאטרי, סקארלט, גרין ווינג ובופון.
- ארה קמלינה – תוצר כילאים של ארה קמלוט עם ארה קטלינה
- ארה קאפרי - תוצר כילאים של ארה קמלוט עם ארה סקארלט
- ארה פייסטה – תוצר כילאים של ארה קמלוט עם ארה הרלקין
- עדיין אין שם –הכלאה של ארה קטלינה עם ארה מיליאטרי
ארה קטלינה
ארה וורדה