השרייה (תערובת השרייה) - איך, כמה ולמה?
תערובת השרייה היא אוסף של זרעים שמתאימים לגודל של התוכי, בתוספת זרעי קטניות (גם הם בהתאם לגודל התוכי), שמושרים/מוטבלי/מוספגים במים במשך 12עד 24 שעות (בחורף - 36-48 שעות) במטרה להתפיח ולרכך אותם כדי שיהיו זמינים לאכילה עבור התוכים וגם להעשיר את חומרי התשמורת שיש בזרע.
הערך בהנבטה הוא בהפיכת ההרכב הכימי מפחמימתי לחלבוני, זה אולי הפתרון הבריא ביותר, האידיאלי לחלבון שמקורו אינו מן החי.
תהליך המרת הפחמימה לחלבון ככל שאני יודע ומבין מתרחש בעיקר במשפחת הקטניות הענפה, שגם ללא הנבטה מכילה כ10% חלבון, בתהליך ההנבטה כח הפריצה של הנבט דורש חלבון וכך הטבע משנה את ההרכב ל- 30-40% חלבון.
ה"השרייה" ניתנת פעמיים/שלוש בשבוע, כתוספת מזון עשיר לתוכים.
כאמור, סוגי הזרעים וגודלם מותאמים לסוגי התוכים השונים.
השימוש בזרעים להשריה
לעיתים קרובות משתמשים בהאכלת ציפורים בזרעים מונבטים, מושרים (מותפחים).
במידה והתהליך אותו עוברים הזרעים עומד בכל אמצעי הזהירות במהלך ההכנה, הופכים הזרעים לרכים ומזינים ביותר.
זרעים מונבטים, מושרים, מותפחים הינם תוספת אידיאלית וחיונית לתזונה היומית הסטנדרטית של הציפור.
להאכלה בתערובת זרעים מושרים יש השלכות חיוביות על ההתנהגות הבין-מינית והיא מגבירה את הפוריות.
באילו זרעים ניתן להשתמש לשם כך?
חשוב שהזרעים יהיו מגוונים ומאיכות מעולה כדי להביא לתזונה מאוזנת.
יש להשתמש בסוגי זרעים שונים, שזמן ההנבטה/התפיחה הנחוץ להם זהה.
רצוי שהזרעים יהיו בעלי ליבות שהציפורים אוהבות לאכול ובגודל שמתאים לגודל התוכי.
שינויים המתבצעים במהלך ההשריה
במהלך ההשרייה, מתרחשים תהליכים ביולוגיים שמתפתחים תחת השפעת מים, חום וחמצן, גורמים לאפקט חיובי מאד על הזרעים.
נוצרים בזרע חומרים חדשים שלא היו בו כשהיה יבש.
כתוצאה מההשרייה, הזרעים מתרככים ונעשים קלים לקילוף ולכן ציפורים אוהבות לאכול אותם.
מהו הרכב התערובת?
משתמשים בתערובת זרעים שמתאימים לגודל של התכי.
אפשר להשתמש בתערובת היבשה, בתוספת הזרעים האלה (כולם או חלקם): תירס, חיטה מלאה, אפונים מסוגים שונים, אפונים אוסטרליות, דורה, דורה לבנה (סורגום), חריע, כוסמת, חמניות שעועית לבנה וגם שעועית חומה, חומוס, פול, ועוד.
השרייה והנבטה הם שתי צורות שונות להגשת תוספי מזון לתוכים, להלן פירוט ההסבר לגבי שתיהן.
השרייה: לוקחים זרעי קטניות מסוגים שונים (שעועית לבנה+שעועית כהה, אפונה, עדשים, חומוס, פול, וכדומה), משרים אותם במי ברז למשך 24-48 שעות עד שהם תופחים ומתרככים. במשך זמן ההשרייה, יש להחליף את המים 3-4 פעמים.
ניתן להכין כמות גדולה שתספיק לשבוע עד שני שבועות, ולשמור במקרר ללא המים.
מגישים לתוכים 2-3 פעמים בשבוע.
הנבטה: מנביטים זרעים של דגנים, כמו, חיטה, שעורה, דורה, דוחן, (אפשר גם - של קטניות) עד שרואים את חלקי הצמח הירוקים ומגישים לתוכים.
גם כאן ניתן להכיו כמות גדולה שבועית ולשמור במקרר.
קיימים באתר מאמרים רבים שעוסקים בנושא.
תערובת השרייה היא אוסף של זרעים שמתאימים לגודל של התוכי, בתוספת זרעי קטניות (גם הם בהתאם לגודל התוכי), שמושרים/מוטבלי/מוספגים במים במשך 12עד 24 שעות (בחורף - 36-48 שעות) במטרה להתפיח ולרכך אותם כדי שיהיו זמינים לאכילה עבור התוכים וגם להעשיר את חומרי התשמורת שיש בזרע.
הערך בהנבטה הוא בהפיכת ההרכב הכימי מפחמימתי לחלבוני, זה אולי הפתרון הבריא ביותר, האידיאלי לחלבון שמקורו אינו מן החי.
תהליך המרת הפחמימה לחלבון ככל שאני יודע ומבין מתרחש בעיקר במשפחת הקטניות הענפה, שגם ללא הנבטה מכילה כ10% חלבון, בתהליך ההנבטה כח הפריצה של הנבט דורש חלבון וכך הטבע משנה את ההרכב ל- 30-40% חלבון.
ה"השרייה" ניתנת פעמיים/שלוש בשבוע, כתוספת מזון עשיר לתוכים.
כאמור, סוגי הזרעים וגודלם מותאמים לסוגי התוכים השונים.
השימוש בזרעים להשריה
לעיתים קרובות משתמשים בהאכלת ציפורים בזרעים מונבטים, מושרים (מותפחים).
במידה והתהליך אותו עוברים הזרעים עומד בכל אמצעי הזהירות במהלך ההכנה, הופכים הזרעים לרכים ומזינים ביותר.
זרעים מונבטים, מושרים, מותפחים הינם תוספת אידיאלית וחיונית לתזונה היומית הסטנדרטית של הציפור.
להאכלה בתערובת זרעים מושרים יש השלכות חיוביות על ההתנהגות הבין-מינית והיא מגבירה את הפוריות.
באילו זרעים ניתן להשתמש לשם כך?
חשוב שהזרעים יהיו מגוונים ומאיכות מעולה כדי להביא לתזונה מאוזנת.
יש להשתמש בסוגי זרעים שונים, שזמן ההנבטה/התפיחה הנחוץ להם זהה.
רצוי שהזרעים יהיו בעלי ליבות שהציפורים אוהבות לאכול ובגודל שמתאים לגודל התוכי.
שינויים המתבצעים במהלך ההשריה
במהלך ההשרייה, מתרחשים תהליכים ביולוגיים שמתפתחים תחת השפעת מים, חום וחמצן, גורמים לאפקט חיובי מאד על הזרעים.
נוצרים בזרע חומרים חדשים שלא היו בו כשהיה יבש.
כתוצאה מההשרייה, הזרעים מתרככים ונעשים קלים לקילוף ולכן ציפורים אוהבות לאכול אותם.
מהו הרכב התערובת?
משתמשים בתערובת זרעים שמתאימים לגודל של התכי.
אפשר להשתמש בתערובת היבשה, בתוספת הזרעים האלה (כולם או חלקם): תירס, חיטה מלאה, אפונים מסוגים שונים, אפונים אוסטרליות, דורה, דורה לבנה (סורגום), חריע, כוסמת, חמניות שעועית לבנה וגם שעועית חומה, חומוס, פול, ועוד.
השרייה והנבטה הם שתי צורות שונות להגשת תוספי מזון לתוכים, להלן פירוט ההסבר לגבי שתיהן.
השרייה: לוקחים זרעי קטניות מסוגים שונים (שעועית לבנה+שעועית כהה, אפונה, עדשים, חומוס, פול, וכדומה), משרים אותם במי ברז למשך 24-48 שעות עד שהם תופחים ומתרככים. במשך זמן ההשרייה, יש להחליף את המים 3-4 פעמים.
ניתן להכין כמות גדולה שתספיק לשבוע עד שני שבועות, ולשמור במקרר ללא המים.
מגישים לתוכים 2-3 פעמים בשבוע.
הנבטה: מנביטים זרעים של דגנים, כמו, חיטה, שעורה, דורה, דוחן, (אפשר גם - של קטניות) עד שרואים את חלקי הצמח הירוקים ומגישים לתוכים.
גם כאן ניתן להכיו כמות גדולה שבועית ולשמור במקרר.
קיימים באתר מאמרים רבים שעוסקים בנושא.