09-23-2018, 10:13 PM
(09-23-2018, 02:45 PM)צבי דגן כתב:
- אתה צודק בהשוואה שלך בין האינטליגנציה של תוכי לאינטליגנציה של הילד.
ובכל זאת קיימים הבדלים משמעותיים: למשל - ביכולת הדיבור.
אצל בני אדם היכולת הזו טבועה בהם גנטית, כלומר - גם אם לא תשקיע מזמנך ללמד את הילד לדבר הוא, בסופו של דבר - ידבר ובתנאי שיהיה בסביבה שבה מדברים, שכן זה הוא אמצעי התקשורת של בני האדם.
נכון שאם ידברו איתו הרבה, יעשירו את אוצר המילים והוא ידבר טוב יותר - ולהפך.
וגם נכון הוא ששפת הדיבור תהיה השפה שאותה ישמע בסביבה שלו.
אני לא כלכך מסכים איתך לגבי דיבור.
דיבור הוא עניין סביבתי ותרבותי,אם אתה צודק שדיבור הוא עניין גנטי לצורך העניין ילד שגדל עם חיות לא תהיה לו בעיה לדבר ולא כך הדבר,לדעתי גם לגבי חיות זה אותו הדבר,חיות יתנהגו בהתאם לסביבה שלהם,אני מאמין שברגע שתוכי יהיה יותר בסביבת אדם הדיבור המשמעותי שלו יהיה חלק ממנו.
- יכולת הדיבור היא תכונה גנטית, אופן הדיבור הוא נרכש.
- לא כך אצל תוכים, שאצלם, אמצעי התקשורת בין התוכים בטבע אינו באמצעות הדיבור ויכולת התקשורת בעזרת הדיבור, לא טבועה בהם גנטית.
נכון שגם תוכים לומדים מהסביבה גם מבלי ללמד אותם באופן יזום, אבל בהבדלים עצומים מאשר אצל האדם (הן מבחינת משך הזמן והן - אוצר המילים).
- לעומת זאת, ניקח דוגמה אחרת - היכולת לפצח גרעינים (או זרעים אחרים), אין צורך ללמד את התוכי לעשות את זה, שכן תכונה זו טבועה בו גנטית ולעומת זאת, בני האדם צריכים לרכוש את המיומנות הזו. פיצוח גרעינים, אצל האדם, היא לא תכונה גנטית אלא - נרכשת.
- זה שהתוכי אומר, אחרי צלצול פלאפון "הלו" עדיין לא מוכיח שהוא מבין את המשמעות.
אלא, שהוא למד לקשר בין הצלצול לבין השמעת המילה "הלו", גם אם הוא לא מבין את המשמעות.
- ולמרות כל האמור לעיל, יש תוכים (קצת יותר אינטליגנטיים מהשכיח) שיוכלו ללמוד גם את המשמעות, כמו "אלכס" התוכי של אירנה פפרברג שלימדה אותו הרבה מעבר לדיבור רגיל (חיקוי), היא לימדה אותו לתקשר.
אבל יידרש לכך זמן רב יותר ורק מעטים בלבד יגיע לרמה של אלכס.
ואילו אצל האדם - רובם ילמדו לדבר בפרק זמן קצר יחסית.
גם במקרה של אלכס לדעתי אתה טועה,חלק נכבד מהמחקר הזה היה להוכיח שתוכים יכולים להגיע לרמה גבוהה.
ד"ר פפרברג לקחה את אלכס מחנות מקומית ולא מאיזשהו "משפחה מיוחסת" של תוכים שידועה בחוכמתה,בנוסף היה תוכי נוסף (שכחתי את שמו),שגם הוא נקנה מחנות מקומית וגם איתו היא הגיעה לרמות גבוהות.
המסקנה שלי מכך שזה לא נכון להגיד שאלכס היה מאוד חכם ולגבי שאר התוכים אל תצפו יותר מדיי,אלא שאת אלכס היא הצליחה ללמד בצורה מסויימת,כמו שכל ילד צריך ללמוד בצורה מסויימת המתאימה לו כדי שיבין את החומר הנלמד.
אני מאמין שאין דבר כזה תוכי לא חכם,יש דרך לימוד שלא מתאימה לתוכי הספציפי.
- לסיכום: באופן טבעי, התוכים מתקשרים באמצעות "שפת הגוף" וגם קצת בעזרת קולות (לא דיבור).
בני אדם, מתקשרים בעיקר באמצעות הדיבור ורק מעט ע"י שפת הגוף.