(10-08-2022, 01:25 PM)צבי דגן כתב: מריטה עצמית יכולה להיות בעיה מאוד קשה לפתרון.לגבי מפשט אחרון שרשמת, אני נמנעתי מלגזור לו כנפיים בגלל חשש למריטת נוצות .. גם כאן בפורום ובעוד אתרים בחול קראתי שתוכים שלא גזורים כנפיים בד"כ לא מפתחים התנהגות של מריטת נוצות או משהו בסגנון.. (לא זוכר לצוטט). אגיד לך לאן אני חותר, הרי אם הייתי גוזר לו כנפיים, אז לא היתה לי בעיה שרב היום הוא יהיה מחוץ לכלוב. כמו שאני רואה אצל הרבה מאוד אנשים שעושים זאת והתוכי נראה בריא ומבסוט לחלוטין. נכון שהתוכי לא עף, נכון שזה גורם לבעיות השמנה מעט ופחות כושר תעופה אבל מצד שני רב היום לא בכלוב...
לא תמיד ניתן לשים את האצבע על הגורם לכך.
לאחר שלילת הבעיות הרפואיות וחוסרים תזונתיים צריך לנסות למצוא פתרונות סביבתיים, גירויים שונים ומשתנים בכלוב, שינוי של הכלוב, לעתים שינוי ריהוט מסביב לכלוב, שינוי מיקום הכלוב בבית, הבאת בן זוג ועוד.
בהמשך יש אפשרויות שונות של טיפול בחומרי הרגעה למיניהם, צוארון אליזבטני, חליפת טיסה ועוד.
כאמור תהליך הפתרון יכול להיות מאוד ממושך ומתסכל!!!
העובדה שאנו לוקחים ציפור שמעופפת באופן טבעי ומונעים ממנה לעוף באופן חופשי וסוגרים בכלוב - אחת הסיבות לבעיות התנהגות כזו.
אז עכשיו (אם לא מדובר בבעיה רפואית) אולי כדאי לי לשקול זאת ? כי אם הוא עשה זאת מתוך מצב היה סגור בכלוב יותר זמן מהרגיל אז אחד הפתרונות זה לגזור לו כנפיים ושישב על הכלוב, על העץ שיש מעל הכלוב וכדומה... האם מה שרשמתי נשמע רציונלי בעולם הציפורים או שאני מדבר שטויות? סליחה אם כן
(10-08-2022, 01:35 PM)צבי דגן כתב: אם אתה בטוח שמדובר במריטת נוצות, יש להתייחס לתופעת הזו בתשומת לב יתרה משום שהתוכי עלול לפתח נטיות למריטת נוצות כרונית.אם אני מבין נכון, "ביטר ביק" הוא יעיל כאשר יש נוצות ולא כאשר הוא כבר מרט אותם, אז למה שלא אקנה עכשיו ואמרח לו (כל עוד יש לו נוצות) ?
אגב, מריטת נוצות יכול לנבוע גם מחוסר שינה (תוכי זקוק ל- 10-14 שעות שינה בתנאי שקט וחשיכה) וגם משעמום - חוסר בצעצועים מסוגים שונים.
במקרה כזה, בד"כ אני נוהג להמליץ על שתי הפעולות האלה:
- לקנות "קולר" לתוכי (אפשר גם להכין בעצמך), הוא מתלבש סביב הצוואר של התוכי.
הקולר מונע מהתוכי לקפל את הראש כלפי מטה ולכרסם לעצמו את הנוצות.
הקולר הוא פתרון ווטרינארי ולא סדיסטי. זה פתרון יעיל אך לא נעים, לא לך ולא לתוכי במיוחד בשלב הראשון.
הקולר אמור להישאר בערך חודשיים שבהם צריך להכניס חומר לעיסה אחר לתוכי, (ענפים, צעצועים וכדומה).
את הקולר צריך לשים אדם מיומן או וטרינר.
- לאחר כחודשיים (כשכל הנוצות גדלו בחזרה) צריך לחנך את התוכי שלא לכרסם את הנוצות ובמקום זאת - לכרסם עלים, ענפים, וצעצועים זה כיף.
פה נכנס תכשיר הספריי שנקרא "ביטר ביק" - Bitter Beak (מקור מר).
מורידים את הקולר ומורחים על התוכי את הספריי המר.
מכניסים לתוכי המון דברים לכרסום והתעסקות.
התוכי יעדיף להוציא אגרסיות על הענפים ולא על נוצות מרות.
אחרי מספר שבועות כבר לא יהיה צורך בספריי והוא כבר יבין את העיקרון.
לגבי קולר, זה נראה לי ממש ממש לא נעים בלשון המעטה, כי התוכי צריך לסדר, לנקות נוצות ופה הוא לא יכול לממש את ההתנהגות הטבעית של ציפור.. זה עושה לי אסוציאציה של אדם שאזקו לא ידיים מלפנים...
לגבי מחשבה של להביא עוד תוכי.. שנמע מעניין אבל לא יודע האם אני יכול להתמודד עם השניים.. למרות שיש בכך יתרונות רבים, אם עוזבים לחול לשבוע ימים והכל אז יש לו חבר והכל... כי כרגע הוא תלוי בי כמו תינוק לאמא. אם אני עוזב את החדר אז הוא עף אחריי, אני אני חוזר לחדר כנל.. כל מקום שאני הולך הוא אחריי.. אם אני יושב לאכול אז גם הוא יושב לאכול .
זה תיאור כאשר הוא משוחרר בבית.. אם הוא בכלוב אז מתחרפן לו אם אני נעלם משדה ראיה שלו . מאוד תלותי . אגב יכול להיות שזו גם אחת הסיבות למריטה ?