(12-22-2020, 07:28 AM)צבי דגן כתב: אין מידע לגבי השמנים האלה, ביחס לתוכים.
שמן דגים לא ניסיתי מעולם להביא לתוכי שלי מכיוון שלא הצלחתי למצוא באינטרנט מידע חד משמעי בנושא, לכן אני לא לוקח סיכון. אבל קיוויתי שמישהו בארץ מחזיק במידע על השמן הזה ויוכל לשתף. הכלב של ההורים שלי למשל מקבל שמן דגים מדי יום והפרווה שלו נראית מעולה.
שמן קוקוס אני מביא לתוכית שלי כבר כמה שבועות, היא אוהבת את זה ומרגישה נפלא. כך שהוא בטוח לתוכים. ההתלבטות היחידה שלי עם שמן קוקוס היא לגבי הכמות והתדירות שמומלץ להגיש לתוכי, מכיוון שאני לא בטוח ב-100% אם רוב האנרגיה של התוכים צריכה להגיע מפחמימות או משומן.
אבל אם אני מסתכל על המזון שאותו אוכלים התוכים בטבע, מדובר על:
זרעים: מכילים מעט חלבון, הרבה שומן, והרבה פחמימות
אגוזים: מכילים מעט חלבון, מעט פחמימות והרבה שומן
חרקים: מכילים בעיקר חלבון
פירות, ירקות, עלים: מכילים בעיקר פחמימות
אז אם אני מבין נכון, בטבע תוכים אוכלים יותר שומן מפחמימות.
הבעיה עם השומן שאותו מקבלים התוכים בשבי היא הכמות הגדולה של זרחן ואומגה 6 שמתלווים אליו. בכל תערובות הזרעים שמוכרים בחנויות לחיות מחמד, יש כמות גדולה מדי של גרעיני חמניה המכילים המון זרחן ואומגה 6 שאינם בריאים לתוכים. לכן כדאי להוציא את גרעיני החמניה מתפריט התוכים ולא להביא להם בכלל. אגוזי מלך, שקדים ופקאנים למשל מכילים פחות זרחן מגרעיני חמניה, לכן הם מזון יותר מומלץ, אבל גם אותם צריך להגביל כדי שהתוכי לא יגיע לעודף זרחן ואומגה 6 בגוף.
לעומת גרעיני חמניה, זרעי צ'יה מכילים כמות קטנה יותר של זרחן ואומגה 6. ובמקביל מכילים כמות גדולה של סידן ואומגה 3, דבר ששומר על יחס אומגה 3-6 ויחס זרחן-סידן טוב בגוף התוכי.
שמן קוקוס מכיל 86% שומן רווי, אומגה 9, מעט אומגה 6 ואינו מכיל כלל זרחן. כך שלשמן קוקוס בכמות סבירה אין כלל השפעה על יחס אומגה 3-6 ויחס זרחן-סידן בגוף התוכי. והוא מספק שומן איכותי וטהור באמצעותו התוכי יכול להפיק אנרגיה.
בעבר ייחסו לשומן תכונות רעות שלא בצדק. בשנים האחרונות יש יותר ויותר מחקרים על כך ששמנים ושומנים רוויים הם נחוצים לגוף ואינם גורמים להשמנה ולמחלות כלל, כל עוד מדובר על שומנים איכותיים (שמן זית, שמן קוקוס, חמאה, חלמון ביצה, ועוד). הבעיה היא עם השמנים שמתחמצנים בקלות ומכילים כמות גדולה מאוד של אומגה 6 (שמן תירס, שמן חמניות, מרגרינה, שמן קנולה, ועוד).
לדעתי, טוב יעשה כל מגדל שיפחית מעט את כמות הזרעים והאגוזים שהתוכי שלו מקבל, יוציא כליל את גרעיני החמניה מהתפריט, ובמקביל יעשיר את תפריט התוכי בכמות סבירה של שומנים איכותיים (זרעי צ'יה, שמן קוקוס, חלמון ביצה, ואפשר גם שומן מהחי ללא מלח ותבלינים).