קוקטיילים הם חלק ממשפחת הקקדו וידועים בזכות אישיותם החמה והיוצאת דופן ושריקתם המרשימה - בעיקר הקוקטייל הזכר.
כל התכונות הללו הופכות את התוכים האלה לציפורי מחמד אהובות בקרב המגדלים.
ציצת הנוצות על ראשו של התוכי מהוות אינדיקטור התנהגותי של מצב רוחו.
הקוקטיילים הם תוכים קטנות כשהצבע האפור שלט ומשולב בלבן וצהוב, כאשר צבעה של הנקבה בהיר יותר. הם יכולים לחיות עד גיל 20.
דרישות בריאות
על מנת להבטיח את בריאותם הטובה של קוקטיילים וגוזליהם, הזוגות צריכים להיות ללא קשר בניהם, נקיים ממחלות ומומים מולדים, וגילאים בין שנה לחמש שנים.
דרישות קינון
כלוב לזוג קוקטיילים למטרת רבייה צריך להיות בגודל מינימלי של 50X50X120 ס"מ ועליו להכיל תיבת קינון בגודל של לפחות: 25x25x30 ס"מ עם פתח הכניסה של: 6 ס"מ (מומלץ למקם סולם בחלק הפנימי ומתחת לפתח הכניסה).
יש לשים לב לצירים, סגר ומגן נגד כרסום.
יש לספק חומר קינון מתאים, כגון נסורת מעצים לא מעובדים (בד"כ צריך לקנות בחנות לחיות מחמד), שבבי עץ אורן ונוצות גרוסות.
דרישות תזונה
בדומה לרוב התוכים, לקוקטייל יש דרישות תזונתיות סטנדרטיות, ויש להאכילם בתזונה מאוזנת ומגוונת המורכבת מתערובת זרעים יבשים, מתערובת זרעים מושרים, כופתיות איכותיות והרבה פירות וירקות טריים.
יש לטפל בזוגות הרבייה באמצעות תוסף סידן בכדי להבטיח התפתחות תקינה של ביצים וכדי לעזור לגידול הגוזלים להחזיר חומרים מזינים שאבדו בתהליך ייצור הביצית.
עיין גם כאן: תזונה מאוזנת לתוכים
הטלת ביצים
נקבות הקוקטיילים מטילות את ביציהן תוך שלושה שבועות מיום ההזדווגות.
בדומה לסוגים רבים אחרים של ציפורים, זה לא נדיר שהקוקטיילים יטילו ביצה אחת כל יומיים עד שיuטלו כל הביצים. בדרך כלל יש בין ארבע לשש ביצים בכל תטולה.
משך זמן הדגירה בממוצע
קוקטיילים דוגרים על ביציהם במשך כ -20 יום. זה יכול להשתנות בכמה ימים לשני הכיוונים ולרוב אין מקום לדאגה.
טיפול בגוזלים וגמילה
אם רוצים להאכיל ידנית את הגוזלים של הקוקטייל, כדאי לעשות זאת עד גיל שבועיים. רק מגדלים מנוסים - יקדימו.
לאחר מכן "מגדלים" מושכים את הגוזלים מהקן ומניחים אותם באומנת להאכלה ידנית עד לגמילה.
ניתן לגמול את מרבית הגוזלים של הקוקטיילים בגילאי 6 עד 8 שבועות על ידי כך שמציעים להם מזון מוצק מסוגים שונים, כמו: דוחן, פיסות פרי וירקות קטנות, וכופתיות מרוסקות.
אסור לכפות את הגמילה אלא לגמול את הגוזלים בהדרגה ובאופן טבעי.
עיין גם במאמרים האלה:
- טיפים - רביית תוכונים - טיפים ועצות למגדל המתחיל
- האכלת יד - צעד אחר צעד
- האכלת יד למתחילים / תורגם ע"י לילך קרמן
- גמילה נכונה ולא כפוייה
- מדריך מקוצר להאכלת-יד
- האכלת גוזלים באופן ידני, גמילה ותחילת תהליך החברות
- הגנטיקה של הקוקטיל
- הגנטיקה של קוקטיילים - אלבינו
- האכלת-יד, חברות וטיפול בגוזלים / בניית אומנת
קרדיט: the spruce pets
אליסון קלהגן
אליסון הוא סופר עצמאי ובעל ניסיון של למעלה מעשר שנים בעבודה מקצועית עם ציפורים, ומעל 3 שנים כטכנאי וטרינרי.