התוכים אמנם נכללים בקטגוריית "חיות מחמד", אבל התפריט שלהם ייחודי, תנאי המחיה אופייניים, ואפילו רפואה שונה ואיחודית.
ד"ר שלומית לוי, מומחית לטיפול בבעלי כנף מסבירה למה תוכים זקוקים לווטרינר מיוחד שהוא מומחה לתוכים.
ד"ר שלומית לוי, מומחית לטיפול בבעלי כנף מסבירה למה תוכים זקוקים לווטרינר מיוחד שהוא מומחה לתוכים.
- תוכי זה לא כלב עם נוצות ולא חתול שיש לו מקור.
תוכי הוא בעל חיים ייחודי. יש לו אנטומיה משלו - הוא בנוי לגמרי אחרת מיונקים.
יש לו פיזיולוגיה משלו – כלומר המערכות בגופו לא בהכרח עובדות כמו אלו של כלבים וחתולים ולכן גם המחלות שלו הן אחרות.
שלומית לוי: "כדי לטפל בתוכים צריך ידע"
- תוכים הם קצת כמו "תינוקות", ודורשים התייחסות מיוחדת, ובדיוק כמו שרופא המשפחה שלכם לא מטפל בתינוקות ובילדים קטנים אלא בבני הבית המבוגרים, כך גם וטרינר שברוב שעותיו מטפל בחתולים ובכלבים לא בהכרח מכיר תוכים.
כדי לטפל בתוכים צריך ידע ברפואה וטרינרית כללית וגם - ידע ספציפי.
צריך להכיר את המחלות שלהם – שהן שונות מאד מאלו של כלבים וחתולים, וצריך גם ציוד מיוחד.
לווטרינר של יונקים - חתולים וכלבים, מיומן ככל שיהיה, לא תמיד יהיה מה דרוש עבור תוכים.
- הטיפול בבעלי כנף שונה מטיפול בכל חיית מחמד אחרת.
באיזה אופן?
למשל מאזניים, שיש להם מכסה ואפשר לשקול בו ציפורים. נשמע פשוט לא? תתפלאו כמה וטרינרים בודקים תוכי ולא שוקלים אותו. וטרינר שבודק תוכי ולא שוקל אותו מחמיץ חלק חשוב מאד בבדיקה שלו.
שקילה היא חיונית הן למעקב אחרי בריאות התוכי - ככה אנחנו רואים אם התוכי שמן מדי (ואולי יש לו כולסטרול גבוה, בעקבות המשקל) או אם הוא רזה מדי.
כשווטרינר בודק תוכי חולה, הוא יכול לדעת בדיוק כמה תרופה צריך לתת לו.
- ישנם לא מעט מקרים שבהם וטרינר שמתאר את עצמו כמומחה לתוכים מפספס מחלות ושולח לצילומים מיותרים.
- אז כשאתם לוקחים את הציפור שלכם לווטרינר, וודאו שזה ווטרינר שיש לו ניסיון עשיר עם תוכים, שהוא ווטרינר שבודק תוכים על בסיס יומי ולא מטפל בתוכי אחד בחודש, מישהו שלוקח כל הזמן קורסים וסמינרים ברפואת תוכים וממשיך להתעדכן.
וטרינר שמחויב לתוכים ולרפואת תוכים.
- הווטרינרים שהצילו את חייו של תוכי מעזה / מקור
ד"ר שלומית לוי מרעננה הגיעה אמש לגבול עזה כדי לטפל בתוכי פצוע של תושב הרצועה. לצד ד"ר עופר צדוק, היא הצילה את חיי הציפור והחזירה אותה לבעליה. ד"ר לוי: "אני רוצה שאנחנו נראה שבצד השני יש אנשים שאכפת להם".
מאת: דניאל סלגניק
צמד הווטרינרים, ד"ר שלומית לוי מרעננה וד"ר עופר צדוק מכפר סבא, הגיעו אמש למעבר ארז ברצועת עזה כדי לטפל בתוכי "קוקי" ששייך לתושב הרצועה, ונפצע מכוויות חמורות שסיכנו את חייו.
"הכול התחיל מזה כשתושב עזה עשה טעות והאכיל את התוכי שלו במזון חם, וגרם לו לכוויות חמורות בזפק", סיפר ד"ר צדוק, שמנהל גם את המרכז הווטרינרי ברעננה, "כתוצאה מכך נוצר חור בזפק שבעצם מנע מהתוכי לאכול וגרם לו לרדת מאוד במשקל.
מי שפנה אליי ואל שלומית היה אביהו שרווד מעמותת "למען חיות הבר". מסתבר שהבעלים של התוכי יצר איתו קשר דרך האינטרנט, וביקש ממנו סיוע כי בעזה לא היה מי שיטפל בתוכי. בעזה הציעו לו פשוט לבצע המתת חסד לציפור".
"אז יצאנו אני וד"ר לוי ברכב מיוחד, ממש מרפאה וטרינרית ניידת יחידה מסוגה בארץ. יש בה את כל מה שאפשר למצוא בבית חולים וטרינרי.
הגענו למעבר ארז, התוכי ראשית הועבר מבעליו לידי אנשי החמאס, שהם מופקדים על הגבול בצד העזתי. אנשי החמאס העבירו אותו לידינו.
הקמנו במעבר ארז חדר מצב. בכוחות משותפים הצלחנו לייצב אותו".
"הגיע אלינו תוכי במצב ירוד, תוכי שלא אכל שבוע", סיפרה ד"ר לוי, מנהלת המרכז הווטרינרי בשרון ומתמחה בטיפול בבעלי כנף, "כבר הבנתי שהמצב שלו לא טוב, היה לו חום, חששתי להרדים אותו. הרגשתי שאם אני שמה עליו מסכה, "שאכטה" אחת והוא הולך לי.
בסופו של דבר הצלחנו לטפל בו, למרות שבאמצע הניתוח הוא כמעט קרס.
גמרנו לתפור אותו, הוא קיבל עירוי. נתתי לו דייסה בסוף הניתוח כדי להעלות לו את רמת הסוכר, וכדי לראות שתיקנו את "הפנצ'ר", שלא דולף יותר.
אחרי שהוא עמד על הרגליים, העברנו את התוכי חזרה לבעליו"
- להמשך הקריאה, כאן: צומת השרון
- קרדיט: מרכז ווטרינרי שרון