תזונת התוכי
תזונת התוכי
כולנו אוהבים להתגאות בתוכי שלנו, בעל המקור היפה והצבעים החזקים שמעידים על תוכי בריא וחזק, אבל איך דואגים לזה?
התשובה לכך נעוצה בעיקר בתזונה נכונה, מאוזנת ובריאה, ממש כמו בני אדם, גם התוכי זקוק לתזונה נכונה ומאוזנת על מנת לשמור על בריאותו התקינה, מראה טוב ואריכות ימים, תוכי שתזונתו מאוזנת ובריאה יהיה רגיש פחות למחלות שונות וסביר להניח שיאריך ימים יותר מתוכי שתזונתו לקויה.
תזונה נכונה של תוכי בנויה ממספר מרכבים: כופתיות, פרות, ירקות, חלבונים, זרעים וזירעונים, שקדים, בוטנים ואגוזים ותוספות שונות.
כולנו אוהבים להתגאות בתוכי שלנו, בעל המקור היפה והצבעים החזקים שמעידים על תוכי בריא וחזק, אבל איך דואגים לזה?
התשובה לכך נעוצה בעיקר בתזונה נכונה, מאוזנת ובריאה, ממש כמו בני אדם, גם התוכי זקוק לתזונה נכונה ומאוזנת על מנת לשמור על בריאותו התקינה, מראה טוב ואריכות ימים, תוכי שתזונתו מאוזנת ובריאה יהיה רגיש פחות למחלות שונות וסביר להניח שיאריך ימים יותר מתוכי שתזונתו לקויה.
תזונה נכונה של תוכי בנויה ממספר מרכבים: כופתיות, פרות, ירקות, חלבונים, זרעים וזירעונים, שקדים, בוטנים ואגוזים ותוספות שונות.
- כופתיות
זהו אחד המרכיבים החשובים ביותר בתזונת התוכי ומומלץ מאוד להרגיל את התוכי אליהן כבר מגיל צעיר מאחר שבגיל מאוחר יותר זה כבר עלול להיות קשה מאוד. הכופתיות הן מזון מאוזן ומלא לתוכים, ממש כמו שיש מזון כלבים או מזון חתולים, גם לתוכים יש כופתיות משלהם וניתן להשיג אותן בכל חנות חיות מחמד, רק יש לזכור לבקש במיוחד את הכופתיות ולא "מזון תוכים", כי זה יכול להיות גם תערובת זרעונים. יש להבדיל בין כופתיות של תוכים גדולים ותוכים קטנים מאחר שהרכבם שונה.
הכופתיות אמורות להוות שליש מהתפריט היומי של התוכי והן מכילות ויטמינים ומינרלים בכמות מספקת.
- פרות וירקות
לתוכים מותר את כל סוגי הפרות והירקות חוץ מאבוקדו.
מעבר לכך שזה מותר, זה גם מאוד מומלץ עבורם כחלק קבוע בתפריט היומי.
פרות וירקות אמורים גם הם להיות כשליש מהתפריט היומי של התוכי, כאשר רצוי לגוון מיום ליום ואפילו באותו יום לא לתת את כל מנת הפרות והירקות יחד אלא כל כמה זמן חתיכה של משהו אחר, פשוט כדי לשמור על עניין והנאה עבור התוכי.
ניתן להוסיף גם שורשים ועלי תיבול טריים עלי ביבי טריים, שמיר טרי, כוסברה, סלרי ופלפל חריף, טרי או מיובש, רִגְ'לֶה הגינה (או רְגֵלַת הַגִּנָּה).
רִגְ'לֶה הגינה נחשבת לעתים כעשב שוטה, אבל היא מאוד מזינה את התוכים: עשירה בחומצת שומן אומגה 3, גדושה בוויטמין A, מכילה נוגדי חמצון חיוניים, מסדירה את פעילות המעיים ומונעת בעיות בעיכול, מקור טוב למינרלים חיוניים, מסייעת בהתחדשות הנוצות, תורמת ליעילות התזונה המאוזנת ושומרת מפני עלית יתר במשקל.
- חלבונים
כדאי ומומלץ לתת תוספת של ביצה קשה למזון (או מזון ביצים), אפשר לערבב אותה עם האוכל או לתת בנפרד.
כמה לתת וכמה פעמים בשבוע? - תלוי בגודל התוכי ובתזונה שלו מחוץ לביצה.
לתוכים גדולים (כמו ג'אקו או ארה) אפשר לתת עצמות של עוף, רצוי עוף ממרק אבל כל עוף יהיה בסדר אם הוא אינו מתובל.
אם נשאר קצת בשר מסביב לעצם, התוכי יהנה מאוד לשחק אתו ולבסוף לפצח את העצמות.
מי שמעדיף לתת הודו, מעדיף נכון, זאת משום שערכו התזונתי של ההודו גבוה בהרבה מעוף רגיל.
לחילופין, אפשר לתת זחלים של שחרורית הקמח
- תערובת זרעים יבשה
ניתן לקנות תערובות זרעונים מוכנות בחנויות, הן בדרך כלל יכילו את הזרעים האלה: דוחן, סתריה, לֶתֶת (בלועזית: Malt, מַאלְט), ניגר ועוד מרכיבים. מומלץ לקנות תמיד את התערובות האיכותיות יותר (במיוחד אם התוכי לא אוכל כופתיות) בהן יש תוספות ויטמינים, מינרלים וחלבונים, מאשר את התערובות הפשוטות שערכן התזונתי נמוך, משום שלאחר שהתוכי שובע מהן הוא כבר לא אוכל את הכופתיות ושאר המזון המאוזן יותר.
- שקדים אגוזים ובוטנים
תוכים אוהבים אותם מאוד ואין מניעה לתת אותם, אך מומלץ להגביל בכמות משום שהם מכילים אחוזי שומן גבוהים.
אפשר לתת אגוז אחד כל יומיים או שלושה, הם בריאים מאוד אך כאמור- משמינים בגלל ריכוז השמן שיש בהם.
לארות (Macaw) מומלץ לתת כל יום אגוזי פקאנים/אגוז המלך/בוטנים הם זקוקים לשומנים יותר מאשר תוכים אחרים.
- תערובת השרייה
מדובר בתערובת של זרעים יבשים שניתן לקנות בחנות חיות או לקנות בתפזורת בסופר (או בשוק) ולערבב לבד בבית.
התערובת מכילה גרגירי תירס יבשים, עדשים, חיטה, שעועית לבנה ואדומה, חומוס, אפונה ועוד.
את התערובת משרים במים במשך כ- 18-24 שעות (בחורף - 48 שעות) תוך כדי החלפת המים לפחות פעמיים (רצוי - יותר), כך הגרגירים יתרככו והתוכי יוכל ליהנות מהם.
אבל, הסיבה העיקרית להשריה היא התהליך שעוברים הזרעים במשך זמן ההשריה שבו נוצרים בזרעים חומרי מזון חדשים.
תוספת זו מומלצת ביותר לתזונתו של התוכי, במיוחד אלו שלא אוכלים כופתיות.
חשוב לזכור שאין לשמור את התערובת יותר מיום אחד מאחר שהיא מתחילה לתסוס.
לעומת זאת, ניתן לשמור במקרר למשך שבוע.
- תערובת הנבטה
ניתן להנביט את התערובת הנ"ל ולתת לתוכים את הנבטים שיש להם ערכך תזונתי נוסף.
נבטים הם זרעים ש"הוציאו" שורש, גבעול או עלים.
הזרע מורכב מקליפה חיצונית, תהליך ההנבטה מתבצע כאשר מתקיימים תנאים מתאימים התלויים בטמפרטורה, אור, לחות ואוויר (חמצן). ניתן להנביט זרעים במים מחומצנים, אבן אוויר+משאבה קטנה של אקווריום מתאים מאוד למטרה זו (יש מי שמנביטים בתוך מגבת לחה).
בתהליך ההנבטה, מתעוררים לחיים שפע של אנזימים שפועלים בתוך הזרע בכדי לבצע פירוק של חומרי המזון המצויים בו.
רק כאשר המזון בתוך הזרע מתחיל להתפרק, הוא מסוגל לנוע בתוך נוזלי הגרעין ולבצע את תכלית הזרע (=צמיחה והתפתחות).
הנבטים למעשה, הם צמחים צעירים הניזונים מחומרי המזון שבזרע.
לאחר שתהליך הנביטה מסתיים, וכבר הציץ החוצה שורש קטן, הנבטים עוברים לשלב של התפתחות והצמחת עלים.
בין סיום הנביטה לתחילת ההתפתחות, הנבטים מכילים את הערך התזונתי הגבוה והמשובח ביותר, הם מכילים את שלושת אבות המזון - חלבונים, פחמימות ושומנים, ואלו כבר מפורקים בחלקם, מה שהופך אותם לקלים מאוד לעיכול.
הנבטים הם אחד מהמקורות העשירים והאיכותיים ביותר למינרלים, וויטמינים, וחומצות אמינו חיוניות.
כמות הוויטמינים שבזרע מכפילה את עצמה במאות אחוזים בתהליך הנביטה.
רוב הזרעים במצבם היבש אינם מכילים ויטמין C בכלל.
לאחר ההנבטה, נבטים שונים מכילים כ- 20% ויטמין C.
הנבטים אינם מזון משמין, הם מכילים אנרגיה זמינה (סוכרים פשוטים שנספגים מהר בגוף), סיבים תזונתיים, חלבון איכותי, ומעט חומצות שומן הכרחיות. המרכיבים הפעילים בנבטים (אנזימים למיניהם), מגבירים את קצב שרפת השומנים בגוף, ותורמים לבניית רקמות שריר.
- הנבטים בשלבים השונים ברוכים בסגולות תזונתיות ורפואיות ייחודיות:
נבטי אלפלפא (אספסת), ותלתן:
עשירים מאד בסידן ובזרחן מכילים גם ברזל, מנגן, אבץ, מגנזיום ואשלגן. מכילים ויטמינים (A, B2, B3, C, D, K), כלורופיל, חלבון איכותי (8 חומצות אמינו הכרחיות), וסיבים תזונתיים.
מכילים ויטמינים אנטי סרטניים. נבטי התלתן והאספסת תורמים להורדת רמת השומנים בדם, הורדת הכולסטרול ה"רע" ולהעלאת הכולסטרול ה"טוב".
נבטי ברוקולי:
מכילים שפע של נוגדי חמצון המגנים על החומר התורשתי מהשפעתם המזיקה של חומרים מסרטנים. מעוררים ייצור אנזימים נוגדי-סרטן בתאי הגוף. עשירים במרכיבים שפעילותם היא אנטי-סרטנית, המרפאים סרטן עור וסרטן דם. הם מספקים הגנה על הלב והכליות מדלקות ומאפשרים ריפוי כיבי קיבה באמצעות השמדת גורמי המחלה (הליקובקטר פילורי).
נבטי חמניות:
מכילים את חומצות השומן ההכרחיות מסוג אומגה 6.
עשירים בויטמינים מסוג E, D, B-Complex, חומצה פולית ופנטוטנית, וכולין. מכילים רמות סבירות של סידן, ברזל ומנגן המונעים בריחת מינרלים מהעצמות ותורמים לריפי הסתיידות עורקים.
נבטי כוסמת:
מכילים ויטמינים, מינרלים (אשלגן, סידן, מגנזיום, מנגן ואבץ), חלבונים מאוזנים, רמות גבוהות של חומצת האמינו הנדירה ליזין, אנזימים פעילים, מונעי חמצון ופלבונואידים כרוטין (Rutin) שמרגיעים אלרגיות, מחטאים מפני פטריות וחיידקים, מרפאים מחלות בדרכי השתן, שומרים על שלמות דפנות כלי-הדם, מגוננים מפני סרטן ומנקים את הרקמות מרעלנים.
נבטי חיטה:
עשירים במיוחד בויטמיני E ,B1, B2 ויש בהם הרבה ברזל ואבץ.
צריכתו מומלצת לאיזון הורמונלי ולהרגעה.
נבטי צנוניות:
עשירים בויטמינים A, B1, B2, B3, C. עשירים באשלגן, זרחן, סידן, ברזל ומגנזיום.
מכילים כמות גדולה של נוגדי-חמצון.
נבטי ונבטוטי חרדל:
מכילים מינרלים, ויטמינים (A, C) חומרי שמגוננים על החומר התורשתי (DNA) בכל תאי הגוף, מפעילים אנזימים מפרקי רעלנים, מגוננים מסרטן ומרפאים הצטננות.
נבטי ונבטוטי הדגנים:
מכילים חלבון איכותי, מינרלים (סידן, אשלגן, אבץ, זרחן ומגנזיום) וויטמינים (A, B1, B2, B3, B6, C, E, K) ברי-ספיגה, אנזימים פעילים, ביופלבונואידים ומרכיבים נוספים שמרפאים הפרעות עצביות ונפשיות.
נבטי ונבטוטי עדשים ירוקים/ חומים/ שחורים:
מכילים חלבון איכותי ומאוזן, נוגדי-חמצון, אנזימים, ויטמינים (A, B1, B2, B3, B9, B12, C, E) ומינרלים (ברזל, מגנזיום, נתרן, סידן וזרחן) שמונעים יציאת מינרלים מעצמות, מרפאים חסר-דם ומסייעים לבניית רקמות.
נבטוטי שעועית מונג (מאש) ואזוקי:
מכילים חלבון איכותי ומאוזן (19 חומצות אמינו), מונעי חמצון, אנזימים פעילים, כולין, ויטמינים (A 1, B2, B3, B12, C, E), ומינרלים (סידן, ברזל, אשלגן, זרחן ומגנזיום) ברי-ספיגה המסייעים לתחזוק ולבנייה של הרקמות. בנבטוטי השעועית מצויים פלבונואידים כאיזוליקויריטיגנין אשר מגוננים מפני סרטן.
נבטי ונבטוטי חילבה (Fenugreek):
עשירים בנוגדי-חמצון, חלבון איכותי, מינרלים (ברזל וזרחן), ויטמינים (A, B1, B2, B5, D), כולין, וספונינים אשר מרפאים דלקות בדרכי-השתן, מבטלים יצירת גזים במערכת העיכול, מנקים את הכבד, מורידים רמות הסוכר בדם ומרככים את העור.
נבטוטי דוחן וקינואה: (Millet) וקינואה (Quinoa):
מגבירים את הבסיסיות של הדם וסותרים חומציות-ייתר המזיקה לבריאות.
- עיין גם במאמרים האלה:
ערכם התזונתי של פירות וירקות, נכון לכל האורגניזם-היצורים החיים
משמעות של סידן וזרחן בתזונה בכלל ובעופות במיוחד
התאמת תערובת זרעים לסוגי הציפורים השונות - חלק א'
תאמת תערובת זרעים לסוגי הציפורים השונים - חלק ב'
צמחים מותרים וצמחים רעילים
משמעות של סידן וזרחן בתזונה בכלל ובעופות במיוחד
תזונת התוכי