הגנטיקה של התוכונים/עמוס אלוש (amosialush) - גרסה מובנת להדפסה +- פורום תוכיפדיה (https://tukipedia.com) +-- פורום: חומרי עזר למגדל (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=13) +--- פורום: מאמרים וכתבות (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=18) +---- פורום: רבייה וגנטיקה (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=27) +---- אשכול: הגנטיקה של התוכונים/עמוס אלוש (amosialush) (/showthread.php?tid=811) |
הגנטיקה של התוכונים/עמוס אלוש (amosialush) - עמוס אלוש - 11-22-2018 הגנטיקה של התוכונים/עמוס אלוש (amosialush) נתחיל בכך שלתוכונים יש המון המון תכונות גנטיות שהמגדלים השונים התעניינו בהם ופתחו אותן. לכן כדאי שנבדיל תחילה את העיקריות שבהם. ראשית נסביר מעט לגבי הגנים בצורה הפשוטה ביותר (זו באמת הפשוטה ביותר). הגנים מחולקים לרוב לפי שתי תכונות בסיסיות, גנים שהם דומיננטיים וקבוצה שנייה - רצסיביים כאשר גן דומיננטי הוא בעצם גן חזק ושולט ויבוא לידי ביטוי במראה של התוכון וגן רצסיבי הוא גן חלש וברוב המקרים - לא יראה. נמחיש את העניין בדוגמה הבאה: לכל תוכון יכולים להיות 2 גנים לכן ישנם 3 אופציות:
אם לתוכון יש שני גנים דומיננטיים XX הרי שהתכונה שתראה על התוכון היא הגן כפי שמייצג הגן הדומיננטי - X. אם לתוכון יש שני גנים רצסיביים YY הרי שהתכונה שתראה על התוכון היא כפי הגן שמייצג הגן הגן הרצסיבי - Y (זהו המקרה היחיד שבו הגן הרצסיבי יראה בפועל). אם לתוכון יש שני גנים אחד דומיננטי והשני רצסיבי XY הגן שיראו עליו יהיה הגן הדומיננטי, אבל הוא יהיה נשא של הגן הרצסיבי. נשא, משמעותו שהוא מחזיק בתוכו את הגן החלש אך לרוב הדבר לא נראה לעין. דוגמאות שילובים של זוגות (עמודה ימנית אב, שורה עליונה אם, 4 משבצות נוספות צאצאים): נגיד שאב והאם בעלי גנים דומיננטיים בלבד XX: נגיד שהאב נשא (בעל גן אחד דומיננטי ואחד רצסיבי) XY והאם דומיננטית לגמרי XX: נגיד שהאב בעל מופע רצסיבי YY והאם דומיננטית לגמרי XX: נגיד שהאב בעל מופע רצסיבי XX והאם נשאית XY: נגיד ששני ההורים בעלי מופע רצסיבי YY ו- YY נשמע מסובך? תמשיכו לקרוא ותראו איך הכל מתבהר.
על קצה המזלג לגביי סקס לינק: ניתן לראות את הגן גם על זכר וגם על נקבה אך רק הזכר יכול להיות הנשא של הגן, נקבה לא יכולה להיות נשאית ז"א רק נקבה בעלת מופע הגן היא נשאית. לעומת זו, הזכר חייב שגם על האב וגם על האם יהיה את הגן בכדי שיהיה ניתן לראות עליו את הגן ואילו לנקבה מספיק שרק לזכר יהיה את הגן. מה שאומר שאם יש זכר נשא ונקבה ללא גן ואחד הצאצאים יהיה במופע הגן נדע מייד שהיא נקבה - נקבה מקבלת גן רק מהאבא. אם הזכר במופע הגן מיד כל הנקבות יצאו במופע הגן. בצורת הסקס לינק פועל גן האינו.
ב- ינואר 2010 RE: הגנטיקה של התוכונים/עמוס אלוש (amosialush) - shaye65 - 11-22-2018 עמוס עזרת לי מאוד ... והשאלה הלוטינו .. הוא צהוב והצהוב הוא הגן הדומיננטי ואלבינו הוא גן רצסיבי ... אז מה קורה בהכלאה ? התוכון ירוק זית נדיר בארץ לדעתי פעם ראשונה שאני שומע או רואה דבר כזה ... האם יש הבדלי התנהגות בתוכונים השונים למרות שהוא אותו תוכי רק עם צבעים שונים.. 7/01/2010 RE: הגנטיקה של התוכונים/עמוס אלוש (amosialush) - עמוס אלוש - 11-22-2018 שי, בבקשה אנסה לענות על השאלות לפי סדרן, אך לפני, השתמשת במילה "הכלאה" אינני מוצא את המילה הזו נכונה בחיבור זוגות בצבעים שונים, המילה מתאימה יותר לשילוב זנים שונים, בדיוק כמו שתימני יכול להתחתן עם פולנייה ואין הדבר יהיה הכלאה. * שילוב אלבינו ולוטינו: אם שני ההורים במופע האינו אנו בוודאות יודעים שכל הגוזלים שייצאו יהיה במופע באינו, אך מאחר שהגן הצהוב הוא הגן הדומיננטי, כל הגוזלים יצאו לוטינו, אם הלוטינו הוא נשא של בסיס לבן אז 50% מהגוזלים ייצאו אלבינו ו50% יצאו לוטינו. אחרי ניסיון של למעלה מ-6 שנים בגידול ושילוב תוכונים אני לא ממליץ בכלל לשלב זוג כאשר שני ההורים במופע האינו - גן האינו הוא גן חזק מאוד שמחליש את הציפור, מה שגורם שכאשר שני ההורים במופע, הגוזלים יוצאים חלשים עוד יותר וכמעט ולא שורדים. התוכון הירוק זית מצוי אך לא הרבה (אולי אעלה מאוחר יותר תמונות של אוליבים מבית הגידול שלי). אין הרבה הבדל התנהגותי בין תוכונים נשאי גנים שונים. אך בין תוכונים אוסטרלים ואנגלים יש הבדלים משמעותיים אוסטרלי הרבה יותר פעיל ואנרגטי ואילו אנגלי הרבה יותר אדיש ואטי. 7/01/2010 RE: הגנטיקה של התוכונים/עמוס אלוש (amosialush) - shaye65 - 11-22-2018 תודה רבה עזרת לי להבין קצת יותר האם אתה מוכר תוכונים אוליבים. 7/01/2010 RE: הגנטיקה של התוכונים/עמוס אלוש (amosialush) - עמוס אלוש - 11-22-2018 אם אתה מגדל תוכונים אנגלים אשמח להחליף איתך אוליב על צבע מעניין אחר, ייתכן שיש לי גם אוסטרלי בצבע אוליב אני צריך לבדוק את זה מאחר שאני עושה הרבה סדר שם עכשיו. 8/01/2010 RE: הגנטיקה של התוכונים/עמוס אלוש (amosialush) - shaye65 - 11-22-2018 לא אין לי. יש לי רק ג'אקו זוג פסיפיק וגוזל שלהם שכרגע אני מחתים מאכיל אותו ידנית. 7/02/2010 RE: הגנטיקה של התוכונים/עמוס אלוש (amosialush) - shaye65 - 11-22-2018 מרתק טוב, רואה את הלהקה שלי עכשיו לגמרי אחרת... זה מרתק. יש לי מסתבר לוטינו, ירוק כהה, פיידים למינהם עם השתלטות צבע צהוב על כל הגוף. שעות עכשיו אשב ואנסה להבין כל צבע וצבע. כיף. 08/14/2010 RE: הגנטיקה של התוכונים/עמוס אלוש (amosialush) - דוגרת - 11-22-2018 מאמר נהדר וברור גם להדיוטות כמוני. 09/08/2011 |