שלום לכל חברי פורום תוכיפדיה!!
שימו לב! המאמר נכתב על פי נסיוני האישי (יצא לי להחתים כבר כמה בנגלזים וזברה פינקים)
המאמר בא לתת ידע כללי בלבד, כל מי שפועל ע''פ המאמר פועל על דעת עצמו ואחריותו האישית.
במאמר זה אדבר על החתמה והאכלת יד של פינקים (ולכאורה המאמר אמור להתאים לכל סוגי ציפורי השיר)
ראשית נסקור את היתרונות והחסרונות שיש בגידול פינק מוחתם.
יתרונות:
- הפינקים קטנים ועדינים הציפורניים שלהם לא שורטות ואינם נושכים, ולכן יכולים להתאים לגידול גם למי שבני ביתו חוששים ונרתעים מתוכים גדולים יותר.
- הפינקים קיימים במגוון צבעים וזנים שונים ומחירם של חלק מהזנים זול מאוד ויכול להתחיל מכ-25 ש''ח לבנגלז או לזברה פינק, עם זאת קיימים גם זנים יקרים ומיוחדים יותר כגון- גולדן פינק, פני ינשוף, גרון שחוט, סטאר פינק, תות פינק, ועוד... עיין במאמר הזה לדוגמא: פינקים שונים כציפורי מחמד.
- הציוצים של הפינקים נעימים לאוזן בדרך כלל וישנם זנים שקטים מאוד, כך שמי שמפריעות לו צרחות התוכים יכול להיות שהפינקים יהוו תחליף טוב עבורו.
- הפינקים חברותיים קופצניים שובבים ופעילים מאוד ולכן יהיה מענין וכיף לצפות בהם ולשחק איתם.
- עקב גודלם הזעיר הפינקים יכולים להסתפק בכלוב קטן יחסית (אך לא קטן מאוד) חשוב לי לציין כאן שאני ממליץ מאוד לא להשתמש בכלובים הקטנים מאוד כגון כלובים עגולים או כלובים מרובעים קטנים (שמוכרים בדרך כלל בחנויות חיות), אני ממליץ על כלובים מלבניים כגון אלה כלובי רבייה.
חסרונות:
- מכיון שהפינק קטן ועדין מאוד צריך להשגיח עליו היטב מהסכנות המרובות שיש בבית (שלא ידרכו עליו, שאין פתח שהפינק יכול לצאת מהבית דרכו, שלא יטבע באסלה, ועוד...)
- הפינקים אינם מתאימים לילדים קטנים מאוד מכיון שהם עדינים וקטן וצריך לדעת להתנהג איתם בעדינות מרובה. (למרות שלדעתי כל התוכים לא מתאימים לילדים קטנים)
- הפינקים אינם מתאימים כלכך לאילוף של תרגילים וטריקים אך עם זאת שמעתי על כאלה שכן אילפו פינקים לתרגילים בסיסיים...
לאחר שסקרנו את היתרונות והחסרונות, ניגש לעצם הענין, אז איך מתחילים???
- ראשית עלינו להשיג את כל האביזרים הנדרשים: מזרקים קטנים, מד חום, ודייסה ייעודית להאכלת גוזלי פינקים וציפורי שיר, אם אי אפשר להשיג, ניתן להשתמש בדייסה לתוכים קטנים (אני אישית השתמשתי בדייסה לתוכים)
- אחר כך נחפש מאיפה ניתן להשיג גוזל של פינק מהזן שאנחנו רוצים לגדל, אני ממליץ מאוד לקחת גוזל עם ניצוי מלא ולא גוזל קטן מאוד משום שגוזלים הפינקים עדינים מאוד וככל שהם קטנים יותר כך הם עדינים יותר ופגיעים, בנוסף- ההחתמה לא תיפגע מכך שלקחתם גוזל מנוצה, ואם תעשו הכל כראוי הפינק יוחתם בצורה טובה.
- עכשיו, האכלת הפינק והגמילה מאוד דומה להאכלת תוכים ולכן אני לא רואה צורך לפרט כלכך לגבי ההאכלה עצמה, ישנם מדריכים שתוכלו להיעזר בהם כגון האכלת יד למתחילים, האכלת יד צעד אחר צעד, מדריך מקוצר להאכלת יד, האכלת גוזלים באופן ידני, גמילה ותחילת תהליך החברות, האכלת-יד, חברות וטיפול בגוזלים. אני רק אתן כמה דגשים שלדעתי הם החשובים ביותר:
- להאכיל את הגוזל באופן שהמזרק יוכנס למקור מצד שמאל של הגוזל (חשוב מאוד, למניעת חנק)
- להאכיל מעט מעט כדי שהגוזל יוכל לבלוע ולא הרבה בבת אחת (ראו בסרטון איך אני מאכיל)
- אני לא ממליץ להאכיל בכפית או במזרק עם זונדה אלא רק עם מזרק רגיל.
- יש לוודא שטמפרטורת הדייסה לא עולה על 42 מעלות ולא פחות מ37 מעלות.
- יש להאכיל את הגוזל כשהזפק מרוקן לגמרי ולעצור האכלה כשהזפק מלא ומנופח. (שימו לב שלפינקים הזפק מתנפח משני צידי הצוואר ולא כמו אצל תוכים שהזפק מתנפח מתחת לצוואר כמו שק).
כדי שהפינק יהיה מוחתם ברמה גבוהה אני ממליץ לשחק איתו הרבה ולתת לו להרגיש אתכם לאורך כל התהליך, גם לאחר הגמילה.
בנוסף, אם אתם מאכילים פינק אחד בודד אני ממליץ להביא לו חבר (לא חייב ששניהם יהיו מוחתמים, אפשר שאחד יהיה פרא) משום שהפינקים מאוד חברותיים וקשה להם להיות לבד בכלוב בזמן שאתם הולכים לעבודה או ללימודים וכדומה...
לאחר הגמילה רצוי להביא לפינק צ'ופרים וליטופים כגמול על כך שהוא משתף איתכם פעולה ועולה עליכם, זה יכול לחזק מאוד את הקשר בינכם,
אני השתמשתי בגרעיני חמניה
טבעיים וקלופים כצ'ופר (ובגלל שהפינק קטן מאוד חתכתי כל גרעין ל3-4 חתיכות).
אם קראתם את כל זה ואתם מרגישים שמתאים לכם גידול של פינק מוחתם אני מזמין אתכם להתחיל בעבודה! אשמח שתשתפו פה תמונות של הפינקים שלכם, וכן תוכלו להיעזר בחברי הפורום לכל שאלה שתצוץ לכם במהלך הגידול...
הנה כמה סרטונים ישנים מהבנגלז שלי: (אשתדל להעלות גם תמונות עדכניות יותר כדי שתראו איך הוא נראה היום בתור בוגר...)