פורום תוכיפדיה
מה הסיבה שהקנרית מפסיקה לדגור? - גרסה מובנת להדפסה

+- פורום תוכיפדיה (https://tukipedia.com)
+-- פורום: חומרי עזר למגדל (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=13)
+--- פורום: מאמרים וכתבות (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=18)
+---- פורום: ציפורי שיר (קנרים / כנרים, פינקים וכדומה) (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=39)
+---- אשכול: מה הסיבה שהקנרית מפסיקה לדגור? (/showthread.php?tid=4231)



מה הסיבה שהקנרית מפסיקה לדגור? - צבי דגן - 08-31-2023

[Image: qcS3J63.jpg]
[Image: 3RksSQm.jpg]
מהן הסיבות לכך, שקנרית מפסיקה לדגור?
  1. קרדיות הנוצה, זהו סוג של טפיל שנדבק לגוף הכנרית ומוצץ את דמה, ע”מ למנוע זאת יש לדאוג קודם כל לניקיון וחיטוי ושל קיני ההטלה, יש צורך בטיפול איבומקסין נגד טפילים (באיבומק) על גוף הציפור, או ריסוס “פלימוט נגד טפילים“, מומלץ גם לאבק את הקן עם תכשיר שנקרא אקריתין 1% בתוך הקן ובכלוב עצמו.
  2. אפשרות נוספת היא שהקנרית לא מרגישה טוב וצריכה טיפול תרופתי, הסתכלו ובדקו סימנים מדאיגים כמו שלשול בביב, עצם חזה בולטת מאוד וחדה, נוצות נפוחות וחוסר חיוניות כללית. תרופת 4 ב-1 (תרופה המכסה 4 סוגי זיהומים) מחסלת חיידקים ווירוסים, ולרוב תפתור את הבעיות שנוצרות.
    לאחר טיפול תרופתי מומלץ לתת פרוביוטיקה - פלורה של דלי נייצ’ר ותכשיר למניעת עקה כדי לעזור לציפור להחזיר את האנרגיה והוויטמינים שאבדו בגלל האנטיביוטיקה.
  3. יכול מאד להיות שהזכר פשוט רוצה לזווג שוב, במיוחד עם זו תחילת העונה והקנר עדיין “חם”, במקרה זה פשוט תוציאו אותו כדי שלא יפריע, ויותר טוב - תצמידו לו בת זוג חדשה.
למה הביצים של הכנרית לא פוריות?
נמנה מספר סיבות לתופעה הזו ובכדי למנוע בעיות פוריות יש צורך בהכנה נכונה של הזוג לקראת הרבייה.
  1. יש לדאוג לא לשים זוג ביחד לפני שסיימו את החלפת הנוצות במלואה, באם לא סיימו עדיין ניתן לעזור להם בעזרת מולטי ויטמין שעוזר להם להתגבר על התקופה הזו ונותן להם אנרגיה לקראת הרבייה. גם מזון חוחית עוזר לעודד את הזכרים.
  2. יש לתת ויטמין E+ סלניום כחודש לפני עונת הרבייה ועד לביצה הראשונה, ע”מ לעודד את הזוג.
    ניתן להוסיף זרעי בר, גם בריד+ של דלי נייצ’ר או פרטי-ויט של ורסלה לאגה מצוינים ועושים את העבודה, מערבבים אותו ביחס של 5 גרם ל-100 גרם מזון ביצים דלי נייצ’ר (נכון לגבי כל סוגי התוכים והרבייה - יש מזון ביצים לכנרים, לפארקיטים גדולים, לפארקיטים קטנים, ולתוכים גדולים)
  3. אי פוריות היא לעיתים קרובות נגזרת של בריאות ירודה, טיפול בתרופה 4 ב-1 מועיל כחודש לפני העונה, גם כטיפול מונע, טיפול איבומקסין נגד טפילים (ראה גם: איבומאק) אחת לחצי שנה ובעיקר לפני תחילת הרבייה הכרחי גם הוא, כמובן לא לשכוח פרוביוטיקה.
  4. יש להימנע ממתן ירק מרוסס (כל ירק שאינו אורגני) דוגמת חסה - זהו רעל לקנר, חומר הריסוס לא יורד בשטיפה ומגדלים רבים גרמו לעצמם נזק בשיטה זו. ראו הוזהרתם!
  5. ביב הציפור מלוכלך? יש לקנר שילשול? תורידו מכמות הירק ותנו רק מזון זרעים, הוסיפו פחם פעיל למזון למניעת הרעלה או החרפה של השלשול.
למה הביצים רכות ו/או נשברות?
  • לעיתים הכנרית תטיל ביצים עם קליפה רכה או ללא קליפה בכלל, הסיבה לכך לרוב היא מחסור בסידן.
    ראשית מומלץ לוודא שתמיד יש סבידה (שלד של דיונון) זמינה בכלוב שהיא מקור סידן (ומינרלים נוספים) מומלץ לכנרים ופינקים, מומלץ גם להוסיף תוסף סידן למניעת “ביצה כלואה”.
  • גוף הכנרית עובד משקיע אנרגיה גדולה בזמן הטלת הביצים והסידן עצמו אחראי לבנייה תקינה וחזקה של קליפת הביצה (וגם העצמות) לעיתים הבעיה היא בספיגת הסידן אצל הכנרית עצמה.
  • הפתרון הוא לתת תוסף סידן קלצי פלוס– נותנים אותו במנה של 5 גרם על 100 גרם מזון ביצים פעמיים בשבוע, התוסף כולל ויטמין D3 שעוזר בקליטת הסידן בגוף. גם קרני שמש עוזרות לייצר ויטמין D3 בגוף.
  • תמיד צריך לבדוק אם הסיבה היא בריאותית ואם כן לטפל בהתאם ולתת מנוחה, הליך הרבייה מתיש מאד פיזית.
    מולטי ויטמין יעבוד לחיזוק המערכת החיסונית.
  • תוספת סידן קבועה הינה הכרחית, בעונת הרביי.
    כאמור, הכנרית משקיעה אנרגיה רבה ולעיתים זה מתבטא אפילו ברחם שנופל. במקרה כזה רק מנוחה והוצאת הזכר הם הפתרון, וכמובן חיזוק בעזרת מולטיויטמין.
למה הכנרית לא בונה קן?
  • אם הציפור בריאה, מטופלת ומוכנה כמו שהוסבר לעיל, אזי הבעיה יכולה להיות פשוט אי התאמה של הזוג, במקרה כזה כדאי לנסות זיווג אחר.
  • כשמביאים קנרים ממקום אחר לכלוב חדש לפעמים סוג הקן/תא מפריע. הנקבה מתרגלת לקן שבו היא גדלה ולא מקבלת את התחליף.
    נסו קן אחר, שנו את מיקומו בתא עד שתמצאו את הפתרון.
  • מכרסמים (חולדות עכברים וכדומה) ונחשים עלולים להבהיל את הכנרית ולמנוע ממנה להיכנס (גם אם היא רק שומעת אותם, לעיתים אפילו נדל או חיפושית) חפשו אם יש משהו בסביבה שמטריד את מנוחתה.
איך “צובעים” כנרי צבע?
כנרי צבע הם במקור לבנים, ע”מ לצבוע אותם בצבע אדום משתמשים בחומר הנקרא קאנטקסטין, משתמשים בו בעונת הרבייה והמעבר (עונת הנשירה) והחומר עוזר להחליף את הנוצות ולצבוע אותן בצבע האדום הרצוי.
יום מייצרות מספר חברות את המוצר, המומלץ  הוא קאנטקס של ורסלה לאגה.

קרדיט למאיר קרוט מ"ציוד ואביזרים לתוכים וציפורים"
הזיתים 30, מושב ציפורי
מענה טלפוני: א-ה 9:00-18:00
טל: 04-6564181

סלולרי: 052-3387582
טל' נוסף: 052-8984620
zippori.shop@gmail.co