פורום תוכיפדיה
כיצד לטפל במחלת המקור והנוצות של הקקדו - גרסה מובנת להדפסה

+- פורום תוכיפדיה (https://tukipedia.com)
+-- פורום: חומרי עזר למגדל (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=13)
+--- פורום: מאמרים וכתבות (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=18)
+---- פורום: בריאות, מחלות ואנטומיה (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=26)
+---- אשכול: כיצד לטפל במחלת המקור והנוצות של הקקדו (/showthread.php?tid=3120)



כיצד לטפל במחלת המקור והנוצות של הקקדו - ד''ר פיפה אליוט - 01-14-2022

[Image: UWiR4lM.jpg]
כיצד לטפל במחלת המקור והנוצות של הקקדו ד''ר פיפה אליוט

מחולל מחלת המקור והנוצות (Psittacine beak and feather disease) או בקיצור PBFD, הוא נגיף נפוץ בקרב תוכים, כולל - קקדו. זו מחלה שעלולה לגרום לנשירת נוצות, לנגעים ופצעים על התוכי. המחלה היא בד"כ סופנית וקטלנית, אם כי יש תוכים שיכולים לחיות חיים ממושכים כנשאים של הנגיף ובתנאי שיקבל טיפול מתאים.
כדי לטפל ב-PBFD, תתחיל בביקור עם הקקדו אצל ווטרינר במטרה לאבחן אותו באופן מקצועי ומדויק. לאחר מכן תוכל לנסות לעשות טיפול ביתי כדי לשמור על איכות החיים של התוכי. ניתן למנוע PBFD בקקדו בגישה הנכונה.

צעד ראשון: מביאים את הקקדו לווטרינר
  1. שים לב לתסמיני המחלה
    קקדו עם PBFD יאבדו את נוצות הפלומות שלהם והם יהיו כל הזמן נשירים ומתפזרים. הם גם יפתחו נוצות דיסטרופיות (לקויות ומעוותות), שנראות דקות מאוד, עכורות או מעוותות. 
    [Image: KGuLqb7.gif] קקדו עם PBFD יפתחו גם נגעים במקור, שיופיעו כפצעים יבשים מגורים או אדומים.
    [Image: uLMfTTN.jpg]

  2. קח את הקקדו שלך, בהקדם, לווטרינר
    אם אתה מבחין בתסמינים כלשהם של PBFD בקקדו שלך, פנה לווטרינר שיש לו ניסיון עם תוכים והבא את התוכי לאבחון בהקדם האפשרי. תפיסת PBFD מוקדם יכולה לתת לך הזדמנות להציל את התוכי ולתת לו איכות חיים.
    [Image: KGuLqb7.gif] תתקשר לווטרינר שלך לפני שאתה נכנס כדי שידעו שאתה מביא קקדו עם PBFD. הנגיף מדבק מאוד ויש להרחיק את התוכי שלך מחיות מחמד אחרות אצל הווטרינר.
    [Image: BVwazOl.jpg]

  3. אפשר לווטרינר לעשות לקקדו בדיקות
    הווטרינר יבצע בדיקה גופנית של הקקדו. הוא גם ייקחו דגימה של העור, הדם והנוצות של הקקדו לבדיקה. הבדיקות צריכות לאמת או לשלול אם לתוכי יש PBFD.
    [Image: KGuLqb7.gif] זכור שחלק מהקקדואים לא יראו סימפטומים קליניים של הנגיף ועדיין יהיו חיוביים ל-PBFD.
    [Image: KGuLqb7.gif] הווטרינר שלך עשוי לבדוק את הקקדו פעמיים, פעם אחת בביקורך הראשון, ופעם נוספת - 60-90 ימים לאחר מכן. אם שתי הדגימות חיוביות, המסקנה היא שלקקדו יש PBFD כרוני והוא ייחשב נגוע לצמיתות.
    [Image: x4leeAd.jpg]

  4. תדון, עם הווטרינר, באפשרויות הטיפול
    אם הווטרינר יאשר שלקקדו יש PBFD, הוא יפרט בפניך את האפשרויות הטיפוליות שקיימות עבור התוכי שלך. אין כיום טיפול יעיל לנגיף ולעתים קרובות הוא נחשב קטלני. עם זאת, הווטרינר שלך יכול לתת לתוכי תרופות אנטי-ויראליות שעשויות לעזור לתסמיני הקקדו להשתפר.
    [Image: KGuLqb7.gif] ניתן גם לעשות טיפול ביתי ולשמור על איכות החיים של התוכי כדי שלא יסבול. במקרים מסוימים, תוכים עם PBFD שמקבלים טיפול ביתי טוב אכן מתאוששות מהנגיף.
    [Image: KGuLqb7.gif] שים לב ש-PBFD מחליש את המערכת החיסונית של הקקדו שלך, מה שהופך אותו לפגיע יותר לזיהומים משניים חמורים. פנה לטיפול מידי אם אתה חושד שהתפתח מצב משני.
    [Image: KGuLqb7.gif] אם הקקדו שלך מאובחן עם PBFD כרוני, סיכויי ההישרדות שלו בטווח הארוך קלושים. הווטרינר עשוי להמליץ ​​להרדים את הקקדו כדי לעצור את סבלו ולמנוע ממנו להתמודד עם הסימפטומים הניווניים של הנגיף.
    [Image: 4NPDcn6.jpg]
צעד שני: לעשות טיפול ביתי
  1. שים את התוכי החולה בהסגר
    PBFD היא מחלה מאוד מדבקת ויש להפריד את התוכי הנגוע בנגיף מיתר התוכים וחיות המחמד האחרות במשק הבית שלך. שמור את התוכי בכלוב נפרד באזור או בחדר נפרד. ודא שהתוכי לא מקיים אינטראקציה עם חיות מחמד אחרות.
    [Image: KGuLqb7.gif] תצטרך לבודד את התוכי עד שהוא יתאושש לחלוטין מה-PBFD.
    ורק לאחר שהוא נבדק על ידי הווטרינר שלך ואושר שהוא נקי מהנגיף, תוכל לאפשר לו לקיים אינטראקציה עם חיות מחמד אחרות.
    [Image: IpQ2Qb4.jpg]

  2. תספק לתוכי תזונה עשירה בחומרים מזינים וויטמינים
    תקפיד לתת לתוכי כופתיות באיכות גבוהה. הכופתיות צריכות להוות 80% עד 90% מהתזונה שלו. אתה יכול לתת לתוכי פירות כמו תפוחים, אגסים ובננות. קקדו אוהב גם ירקות כמו דלעת, בטטה, ברוקולי וקייל. 
    [Image: KGuLqb7.gif] תמיד לשטוף ולחתוך את הפירות והירקות לפני שאתה מגיש אותם לקקדו. כדאי גם למסיר את הקליפה של הפירות והירקות.
    [Image: KGuLqb7.gif] תכלול דגנים כמו אורז, קינואה ושעועית בתפריט שלו. בערך 10% עד 20% מהתזונה שלהם צריכים להיות דגנים, פירות וירקות. תערבב את הארוחות שלו כך שהתוכי יקבל מגוון מאכלים טריים.
    [Image: KGuLqb7.gif] אין לתת לתוכי אבוקדו, מכיוון שהם עלולים להיות קטלניים.
    [Image: PVEuBoU.jpg]

  3. תן לקקדו פרוביוטיקה
    דבר עם הווטרינר על פרוביוטיקה שבטוחה עבור הקקדו שלך. פרוביוטיקה עוזרת לתמוך במערכת החיסונית של התוכי שלך ולמנוע זיהומים משניים שעלולים להחמיר את מצבו.
    [Image: KGuLqb7.gif] רוב הפרוביוטיקה ניתנת דרך הפה עם האוכל של הקקדו. שאל את הווטרינר שלך לגבי המינון המתאים עבור הקקדו שלך. אין לתת לקקדו יותר מהכמות המומלצת.
    [Image: eOTNj1S.jpg]

  4. טפל בקקדו גם בזיהומים משניים
    תוכים שנפגעו ב- PBFD רגישות לזיהומים בדרכי הנשימה, בעיניים ובעור. אם אתה מבחין שלתוכי יש בעיות נשימתיות, בעיות ראייה או בעיות בעור, טפל בהם מיד. תביא אותו לווטרינר לאבחון על מנת שיטפל בכל הזיהומים המשניים כדי שלא יחמירו.
    [Image: KGuLqb7.gif] טיפול בזיהומים משניים יבטיח שהקקדו ישמור על איכות חיים ראויה בזמן שהוא מנסה להחלים מ-PBFD. זיהומים משניים לא מטופלים עלולים לסכן את חיי התוכי.
    [Image: O41ARvm.jpg]

  5. יש לחטא את הכלוב של הקקדו באופן קבוע
    נקו את הכלוב של הקקדו פעם ביום וחיטוי פעם בשבוע.
    תחטא את הכלוב עם תמיסת חומץ או תמיסת אקונומיקה. אם אתה משתמש באקונומיקה כדי לנקות את הכלוב של הקקדו, הקפד לשטוף את הכלוב היטב כדי שלא תישאר אקונומיקה בכלוב. לפני השימוש, יש לייבש את הכלוב בחוץ (רצוי בשמש) עד שהריח מתנדף.
    [Image: KGuLqb7.gif] כדאי גם לנקות את כלי האוכל והמים של הקקדו.
    [Image: KGuLqb7.gif] אל תשתמש באותם חומרי ניקוי לכלוב הקקדו ולכלובי חיות מחמד אחרים בביתך. זה עלול להפיץ את הנגיף.
    [Image: 8GhsNmQ.jpg]
צעד שלישי: מניעת מחלת המקור והנוצות (פסטאצין)
  1. תרכוש את הקקדו ממגדל בעל מוניטין
    מגדל טוב יבדוק את התוכים שלו לאיתור וירוסים או זיהומים לפני שהם נמכרים וגם יספק לך תעודת בריאות מווטרינר ידוע. הם יכולים גם לספק את ההיסטוריה הרפואית של התוכי ולאשר שהתוכי בריא.
    [Image: ATyWjkm.jpg]

  2. בדוק את הקקדו לכל המחלות
    הווטרינר שלך יכול לבצע את הבדיקה במהירות וביעילות. בדוק תמיד כל קקדו או תוכי אחר שאתה קונה לפני שאתה מכניס אותו לביתך. זה יבטיח שחיות המחמד האחרות שלך לא ימצאו בסיכון ל-PBFD.
    [Image: KGuLqb7.gif] כדאי מאוד לדרוש מהמוכר תעודת בריאות.
    [Image: NbAAbw7.jpg]
  3. היזהר בעת הטיפול בתוכים אחרים
    אל תטפל בתוכים שנראה שיש להם נשירת נוצות פגומים או נגעים. הימנע מלגעת בתוכים אם אינך יודע את ההיסטוריה הרפואית שלהם. אל תיתן לקקדו שלך לקיים אינטראקציה עם תוכים אחרים אלא אם כן אתה יודע את ההיסטוריה הרפואית שלהם ובטוח שאין להם PBFD. 
    [Image: KGuLqb7.gif] תמיד תשטוף את הידיים היטב, במים וסבון (רצוי גם לחטא באלכוג'ל), לפני ואחרי הטיפול בקקדו, כמו גם בתוכים אחרים.
    [Image: 140oRq9.jpg]
שאלות ותשובות נפוצות
  1. מה גורם למחלת המקור והנוצות?
    PBFD נגרם על ידי וירוס ממשפחת Circovirus.
    קבוצה זו של וירוסים היא מאוד ספציפית למין (מה שאומר שהם נוטים לא להדביק מינים אחרים). רוב הקבוצה הזו מותאמים לגרום לזיהומים בציפורים, אך סוגים מסוימים יכולים לגרום גם למחלה ספציפית גם בחזירים.


  2. האם מחלת המקור והנוצות יכולה להשפיע על בני אדם?
    PBFD אינו מדבק לאנשים ואינו זואונוזה (זאונוזה היא זיהום שיכול לעבור מבעלי חיים או ציפורים לבני אדם - כדוגמת הכלבת והסלמונלה).
    הנגיף הגורם ל-PBFD מותאם להדביק ציפורים ולא יונקים.


  3. כיצד מועברת מחלת המקור והנוצות?
    PBFD נגרם על ידי וירוס שהוא מאוד מדבק. הנגיף נשפך מהציפורים הנגועות ונוכח בקקי, בנוצות, בקשקשי נוצות ובהפרשות הפה שלהם. לאחר שהנגיף נפטר, הנגיף נשאר פעיל לפרקי זמן ארוכים. אם ציפור אחרת באה במגע עם הנגיף, היא נמצאת בסיכון להידבק.

  4.  האם ניתן לרפא את מחלת המקור והנוצות?
    מחלת Psittacine Beak & Feather Disease (PBFD) נגרמת על ידי וירוס, (במיוחד Circovirus).
    בניגוד לזיהומים חיידקיים שמגיבים לאנטיביוטיקה, הרי שלזיהום ויראלי זה אין תרופה. הכי קרוב שאפשר להגיע ל"תרופה" הוא שהציפור נשאית חיובית ל- Circovirus אבל בפועל, היא לא נהיית חולה. עם זאת, ציפורים אלה יכולות להעביר ולהדביק וירוסים ולסכן ציפורים אחרות.

קרדיט: wikihow