מזון, מזון, מזון - גרסה מובנת להדפסה +- פורום תוכיפדיה (https://tukipedia.com) +-- פורום: חומרי עזר למגדל (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=13) +--- פורום: מאמרים וכתבות (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=18) +---- פורום: תזונה (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=25) +---- אשכול: מזון, מזון, מזון (/showthread.php?tid=171) |
מזון, מזון, מזון - בועז זאבי - 03-09-2018 הקדמה
לא בכדי נבחר שם המאמר - "מזון, מזון, מזון". במקרים רבים, אנשים אינם מיחסים תשומת לב מספקת וחשיבות ראויה למזון אותו הם מספקים לבעל החיים. תוכי אוכל כשליש ממשקל גופו ביום. המזון הנאכל משפיע מהותית על בריאותו, מבנה גופו, יופיו, יכולת הריבוי שלו, מצב רוחו ותוחלת חייו,. לחם הינו מזון בריא אבל לא בריא לאכול רק לחם. לתוכי גם לא בריא לאכול רק דוחן או כל "מזון-בריא" ככל שיהיה. גיוון במזון התוכי יספק לו מגוון ויטמינים, מינרלים ואבות מזון חיוניים גם ללא תוספים מלאכותיים כמו אבקות וויטמינים. למרות זאת, התוכי אוכל בטבע עשרות סוגי מזון הכולל גרעינים, ירקות ופירות במגוון שמשתנה עם חילופי העונות. קצת קשה לנו להתחרות במגוון העצום שמספק לו הטבע ולכן רצוי להוסיף גם תוספי מזון. תוספי המזון כשמם כן הם וכך יש לספק אותם בכמויות קטנות ובנוסף למזון רגיל, עשיר ומגוון. הגישה שלי בנושא היא שיש לתת לתוכי מזון עשיר ומגוון למכביר ומעט מאוד תוספים מרוכזים, ובכל מקרה, לתת פחות מהמינון המומלץ ע"י היצרן, שהרי יש לו אינטרס להמליץ על מינון גבוה ככל שניתן (הם מרוויחים מכך). זאת ועוד, כשהמזון הבסיסי שאנו מספקים עשיר, נחיצות התוספים הולכת וקטנה. מאמר זה נכתב על ידי כמי שמגדל תוכים קטנים עד בינוניים. הכוונה היא לקוקטיילים, תוכונים אנגליים, ציפורי אהבה, נאופמות ועוד. בתור שכזה, לקבוצה זו אני יכול להיות אחראי. למרות האמור, הרי שצורת ההסתכלות על הנושא וברוב המקרים גם הסוגים והמינון המתוארים כאן יתאימו גם לתוכים גדולים, אך זאת לפי הבנתכם ומיטב שיפוטכם. כחובב ריבוי תוכים מנוסה, שקורא בספרים ובאינטרנט, משתתף מידי פעם בכנסים, לומד, מפנים ומיישם בגידול, כתיבת מאמר נובעת מתוך גישה מעשית ומהניסיון שצברתי במהלך השנים. זאת יש לזכור ולדעת, מזון ובע"ח אינם מתמטיקה. יש עוד דעות נכונות, גישות טובות ושיפורים אפשריים. כמוכם, גם אני נמצא כל הזמן בתהליכי למידה. נקודה חשובה: אין לצדד בגישה של "הכל או לא כלום". הדברים שמתוארים כאן הם תוצאה של ניסיון וטיפול של חובב שמגדל להקה גדולה ומושקעת. אפשר בהחלט להשקיע פחות ולתת לתוכים רק חלק מהמגוון הגדול המתואר בהמשך, אך לזכור - "מזון, מזון, מזון" איכותי, מגוון שמכיל את כל אבות המזון, הויטמינים והמנרלים, מה שנהוג לכנות בשם "תזונה שקולה" הם הערובה להצלחה. הערה חשובה נוספת: התוכי, כבעלי-חיים רבים אחרים אינו נוטה להחליף סוגי מזון בקלות. הדבר נובע מכך שבטבע בעל-חיים סקרן שמנסה סוגי מזון לא מוכרים, עלול להתנסות גם בצמח רעיל שיגרום למותו של בעה"ח. לכן אנחנו עדים לתהליך איטי ומיגע להרגיל את התוכים לסוגי מזון נוספים בריאים וטעימים ככל שיהיו. השיטה היא להמשיך ולתת להם את המזון החדש בקרבת המזון שהם רגילים לאכול. זהירות סכנה: לפני שנגיד מה כן, נציין ונדגיש מה לא - אסור לתת לתוכי: אבוקדו ושוקולד ומשקאות שמכילים אלכוהול. ראה מאמר מפורט בנשא כאן: צמחים מותרים וצמחים רעילים שיהיה ברור, איני ממליץ לעשות ניסיונות על התוכי שלכם. אני מניח שיש עוד צמחים רבים רעילים או "רק" מזיקים למערכת הרבייה, מערכת העיכול וכדומה. לכן אם יש ספק, תבדקו קודם כדי שלא תצטערו. בהזדמנות זאת נציין את רעילותו של גז הנפלט מטפלון כאשר הוא נשרף. טפלון מצפה סירים, מחבתות מגהצים ועוד. אם משאירים מחבת מצופה טפלון (לאחר שהשמן או הנוזלים שבמחבת נשרפו/התאדו) , המחבת מתחממת מאוד, הטפלון נשרף ופולט גז שהוא רעיל לתוכים. במקרה שזה קורה יש מייד לפנות את התוכי למקום חלופי. אם לא ניתן לעשות זאת, אז לפחות לפתוח מייד את כל החלונות והדלתות. מדהים כמה מהר ימות התוכי מהרעלה כזו. באופן כללי, מערכת הנשימה של תוכי (וציפורים בכלל) משוכללת ורגישה הרבה יותר משל היונקים (ובהם בני האדם) - אך זה נושא למאמר נפרד. לכן יש להיזהר מאוד עם גזים וחומרים מתאיידים (דלק, צבעים, ספריי-דאודורנט, אלכוהול, טרפנטין וכדומה).
אני שם בכלובים מזון בסיסי לשבוע. עם הניסיון ניתן לראות בכל כלוב מהי הכמות הנאכלת ולשים מעט יותר. לדעתי אין טעם לתת כל יום או יומיים מזון בסיסי, סתם עבודה מיותרת, במשך הזמן לומדים להעריך את הכמות המתאימה. בכלוב שהתחתית בנויה מרשת, אני ממליץ לשים תבנית או מגש כלשהו מתחת לכלי האוכל, כדי שהתוכי יוכל לאכול גם ממה שנפל מכלי האוכל - תוכים הם "בזבזניי מזון" מטבעם. להלן התערובת הבסיסית לתוכים קטנים עד בינוניים: - 60% דוחן לבן – (גרעין כדורי קטן בהיר עם קליפה), יש בו כ- 4% שומן, 10% חלבון ו 70% פחמימות. - 24% בוריאה – (בעברית חפורית), גרעין אפור מאורך בדומה לגרעין אורז עם קליפה. מכיל אחוז גבוה של חלבון החיוני לבניית שרירים ורקמות אחרות. - 12% סיטריה – (או צטריה), גרעין קטן מהקודמים בצבע אדמדם או צהוב. - 4% חמניות - לתוכים עדיף להגיש את החמניות הקטנות מסוג א' (ולא סוג ב' או ג' מהחמניות הגדולות), מכיל 50% שומן(!) אך מכיל גם הרבה סידן בדומה לקיטניות. רמת זרחן גבוהה המפריעה לספיגת הסידן.
כשיש לתוכים גוזלים הם "טורפים" כמות עצומה של סלט. זוג קוקטייל או תוכי אהבה עם 4 גוזלים, אוכל ומאכיל כשתי כפות גדושות ביום, בנוסף לגרעינים היבשים וקצת כופתאות. כשאין גוזלים, כפית או גבעה קטנה ליום מספיק לגמרי עבור אותו זוג. הירקות, גזר קישוא וסלק אדום אני קוצץ במגרדת (פומפייה) בחורים הקטנים בדומה לחורים שעושים בהם גזר מרוסק (לבני אדם). יחס הכמויות – 3-5 גזרים, קישוא אחד וחצי סלק קטן. ירקות נוספים שניסיתי- חסה/כרוב - בעיקר חסה שהתברר שהתוכים מאוד אוהבים. ירקות אלו יש לשטוף היטב מריסוסים נגד תולעים שהחקלאים נוטים להשתמש בכמויות גדולות. ניתן לתת חתיכות חסה גם בלי הסלט. רג'ילת הגינה (ראה תמונה) - זהו צמח שעליו בשרניים, ניתן להוסיף לסלט או לתת ענפים קטנים עם עלים. מי שלא מכיר, שישאל את מי שיודע איך הצמח נראה. תערובת הנבטה אני משתמש בתערובת מוכנה + שיפורים. היתרון בתערובת מוכנה היא שיש בה מרכיבים רבים. הבעיה עם התערובת המוכנה היא שיש בה גרגרים גדולים דמויי אפונה וחומוס שחלק גדול מהתוכים שלי לא אוכלים. לעומת זאת הם טובים לתוכים גדולים כמו הג'אקו, אקלקטוס, ארה וכדומה, לתוכים אלה דווקא המרכיבים הקטנים אינם מתאימים. התערובת שאני משתמש נקראת "תערובת יונים" והיא מיובאת מבלגיה ע"י יבואן בשם "תוכיה". ניתן להשיג את התערובת ב- "ציפור ציפורי" של מאיר קרוט במושב ציפורי שבצפון, או חמד לחי ב"מושב חמד" צמוד למחלף שפירים במרכז. התערובת מכילה גרעינים יבשים של (בלי להיות מדויק) – תירס, דורה, שיבולת שועל, חריע, חומוס, אפונה יבשה, עדשים, חמניות, פישתן, פרליה ועוד. אני מוסיף (לא הכרחי) - דורה, שיבולת שועל, עדשים חומים קטנים, שעועית תאילנדית ( נקראת גם "משי"), פרליה. גם בשוק התוכים יש לקנות תערובת דומה, אלא שהיא מכילה בד"כ גם גרעיני שעועית גדולים שאצלי לא נאכלים (לא נורא). יש לשטוף את התערובת ואח"כ להשרות במים כ-24 שעות, לא יותר. אחרי כן יש לשטוף טוב כ- 2-3 דקות בזרם של הברז ולהניח בכלי סגור אך מאוורר. יש לשטוף את התערובת פעמיים ביום עד שמוסיפים לסלט. לא כדאי לשמור יותר מ – 24 שעות נוספות, מכיוון שמתחילה להיווצר פיטריה או עובש. ניתן להכין "תערובת השרייה" למשך 4 ימים עד שבוע ובתנאי שיישמר במקרר. בזמן ההשריה במים, אני מוסיף ויטמינים נוזליים מסוג "אמינו-ויט" של חברת "לינביץ תעשיות" מבית יצחק כדי שהגרעינים יספגו אותם. יש להוסיף את הויטמינים הנוזליים או האבקה לסלט המוכן. במקרה כזה יש לשים כחצי כפית מהאמינו-ויט הנ"ל לליטר סלט, מכיוון שלא מתבזבז חלק מהוויטמינים במים שנשפכים לבסוף. תוספות תערובת ביצים - התוספת העיקרית שאני מוסיף היא תערובת ביצים - שוב של היבואן "תוכיה". יש גם של חברות אחרות אך תערובת זו מצוינת ונוחה לשימוש. על הקופסה מצויר תוכון ירוק. תערובת הביצים עושה את הסלט גם נוח לערבוב פחות דביק. בתערובת ביצים יש רמת חלבון גבוהה מאוד. כפי שכבר נכתב, יש לכך יתרון בזמן האכלת גוזלים. מאידך, אסור להגזים במינון מכיוון שעודף גדול של חלבונים יוצר עומס על הכליות, עומס שמסכן את הציפור שלא מאכילה גוזלים. אורז - תוספת טובה וקלה להכנה. אני לא ניסיתי לתת לתוכים שלי, אך מגדלים רבים נותנים לתוכים גם אורז לבן מבושל ללא תבלינים וללא תוספת מלח. אפשר להוסיף את האורז לסלט או בנפרד. ביצים קשות ניתן לפורר בתוך התערובת עם הקליפה או לתת בנפרד פעם עד פעמיים בשבוע. יש להקפיד על רתיחת המים לפחות במשך 15 דקות במטרה להשמיד את חיידקי הסלמונלה, שעלול לסכן את התוכים. בימי הקיץ החמים יש להיזהר מפני קילקול הביצה. בחורף הבעיה פחותה והתוכים אוהבים מאוד את הביצים בעיקר כשיש גוזלים. לאחר הכנת התערובת ניתן להוסיף ויטמינים באבקה. כפי שכבר ציינתי - הרבה פחות מהכמות המומלצת. ישנן אבקות ויטמינים רבות ולעניות דעתי, לא קיים הבדל משמעותי בין האבקו השונות – לא ברבייה ולא בבריאות ומראה הציפור.
|