פורום תוכיפדיה
טיפולים מומלצים לבעיות בדרכי הנשימה של תוכים - גרסה מובנת להדפסה

+- פורום תוכיפדיה (https://tukipedia.com)
+-- פורום: חומרי עזר למגדל (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=13)
+--- פורום: מאמרים וכתבות (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=18)
+---- פורום: בריאות, מחלות ואנטומיה (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=26)
+---- אשכול: טיפולים מומלצים לבעיות בדרכי הנשימה של תוכים (/showthread.php?tid=1605)



טיפולים מומלצים לבעיות בדרכי הנשימה של תוכים - Rebecca Sweat - 04-16-2020

[Image: cJ2QhYQ.jpg]
טיפולים מומלצים לבעיות בדרכי הנשימה של תוכים / Rebecca Sweat
דלקת ריאות חיידקית ופטרייתית, אספרגילוזיס ומצוקה נשימתית קשה עדיין נפוצים
 
כיום, ישנם פחות בעיות נשימתיות בקרב התוכים מאשר לפני 10 או 15 שנה, וזה בעיקר בגלל שיפור בתי הגידול והטיפול בתוכים ( אמר ד"ר בריאן ספיר).
גם בבני אדם היו בעבר מחלות נשימתיות קטלניות ביותר, כמו אבעבועות רוח, וכיום הן נראים לעתים נדירות (ד"ר ספיר).
אולם, דלקת ריאות חיידקית ופטרייתית, אספרגילוזיס ומצוקה נשימתית קשה עדיין נפוצים גם בימינו.
כך, העריך ד"ר ספיר ואמר, שזה נובע בחלקו הגדול מהגידול בשימוש בחומרי הדברה בחברה שלנו. 
"בעלי חיים רבים וביתר שאת אצל חיות מחמד, נוהגים לחטא מדי פעם את כלוב הציפורים שלנו באמצעות חומרי חיטוי חזקים מאוד", אמר. "זה יכול להחליש את מנגנוני ההגנה של הציפור ולהפוך אותה לרגישה יותר לזיהום אופורטוניסטי (זיהום אופורטוניסטי הוא זיהום על ידי פתוגן שבדרך כלל אינו מזיק לגוף, שמנצל הזדמנות לתקוף בעת כשל חיסוני או סיבה אחרת. הפתוגן יכול להיות חיידק, נגיף, פטרייה או טפיל חד-תאי)".
הדבר תלוי בסוגי מחלות הנשימה שנראים משתנים ושכיחותם בהתאם לאזור הגאוגרפי והאם הציפורים מוחזקות בכלוב או בבית כחיות מחמד. 
לארי נמץ, ווטרינר מומחה לציפורים, אמר כי לבעלי ציפורים במערב התיכון או בדרום, שם ישנה לחות גבוהה יותר, ולכן קיימת שכיחות גדולה יותר של מחלות נשימה. 
להקות גדולות נמצאות בסיכון גבוה יותר לזיהומים בקטריאליים ופטריות מאשר ציפורים שמשמשות כחיות מחמד שמוחזקות ביחידות, מכיוון שהאוורור אצלם בדרך כלל גרוע והתפשטות המחלה יכולה להיות מהירה מכיוון שמספר הציפורים הרגישים גבוה יותר.
לעומת זאת, ציפורי מחמד רגישים יותר לשאיפת רעלנים שנישאים באוויר מכיוון שציפורים אלה נחשפות לעתים קרובות יותר למזהמים כמו חומרי ניקוי ביתיים, מטהרי אוויר, קטורת, מחממי נפט, עשן סיגריות וכלי בישול מחוממים יתר על המידה.
בדרך כלל יש ציפורים ששוכנות בכלובי תעופה חיצוניים, כך שרעלנים המרחפים הם הרבה פחות עניין חשוב עבורם. 

מצוקה נשימתית קשה
הטיפול בציפורים ששאפו רעלים מרחפים באוויר היא קשה במקרה הטוב. "ברוב המקרים של רעלני נשימה, הציפור מתה לפני שהגיעה למרפאה. "קשה להציל ציפור ששאפה רעלים מרחפים. אתה צריך לאבחן אותם במהירות ובאמת לפעול במהירות.
כלי חדש שמשמש לטיפול בציפורים עם מצוקה נשימתית קשה הוא הטרבוטלין. מניסיונו של הווטרינר נמץ, השימוש בטרבוטלין הביא לשיפור רב תוך 20 דקות במספר מקרים.
"הסימפונות פועלות להרפיית שרירים חלקים סביב הסמפונות ועוזרים לגרום להופעת הסמפונות האלו ולתת לאוויר נוסף לעבור לרקמה העמוקה יותר להחלפת חמצן".
במקרים חמורים יותר ועבור אותם ציפורים שלא מגיבות למתן לתוך השריר, ניתן להמפיל טרבוטלין ולתת אותו לציפור החולה במצב הרדמה.
"ההרדמה מורידה למעשה את החרדה בקרב מטופלים רבים ויכולה למעשה להעלות את שיעור ההישרדות של ציפורים אלה".

זיהומים חיידקיים
דלקות נשימה חיידקיות נפוצות שנראות אצל ציפורי מחמד כוללות כיום קלבסיאלה (חיידק שנמצא במעי, אשר מינים שונים שלו עשויים, במקרים מסוימים, לגרום לזיהומים בדרכי השתן, בדם, בחלל הבטן ובפצעים כרוניים. בנוסף, החיידק עלול לגרום לדלקות ריאות), חלבון, כלמיופילה ופסטורלהזיהומים חיידקיים יכולים להיות חמורים ואף חמורים מאוד. 
ד"ר בורקט טוען כי "טיפול תומך בשילוב אנטיביוטיקה מתאימה, הם טיפולים יעילים בזיהומים רציניים. 
"יש לבחור אנטיביוטיקה על בסיס ערכי ורגישות. טיפול תומך כולל חום, חמצן, מנוחה, נוזלים והזנת פחם פעיל".
מספר גדל והולך של וטרינרים משתמשים כעת בהגזמה באנטיביוטיקה ותרופות אחרות ישירות לדרכי הנשימה של הציפור. "ניתן לתת תרופות כמו מלח כדי להעמיק במערכת הנשימה" אמר בורקט.
"לעתים קרובות משתמשים באנטיביוטיקה, יחד עם תרופות נוספות כמו סטרואידים (תרופות ממשפחת הסטרואידים הן נוגדות הדלקת החזקות ביותר שישנן, אבל יש להן תופעות לוואי) ואנטי פטריות, בהצלחה רבה". 
בורקט אמר שחשוב להשתמש במגבר שמייצר חלקיקים של שלושה עד חמישה מיקרון כדי לשפר את החדירה למערכת הנשימה.

אספרגילוזיס
(אספרגילומה היא מבנה כדורי פטרייתי מאורגן המתפתח בחלל שקיים בריאות על רקע הצטלקות בריאות בעקבות מחלה קודמת כמו שחפת או אבצסים ריאתיים).
הזיהום הפטרייתי, אספרגילוזיס, מהווה בעיה גדולה עבור הווטרינרים מזה שנים רבות.
"זו אחת ממחלות העופות הקשים ביותר לאבחון וטיפול בהצלחה", אמר ווהן. "מכיוון שאורגניזמים פטרייתיים צומחים לאט מאוד, בדרך כלל כאשר לציפור יש תסמינים קליניים, ברוב המקרים המחלה נמצאת בשלב מתקדם, כך שאתה עובד במצב מאוד מוחלש עם סיכויי החלמה לא גבוהים".
זיהום באספרגילוזיס יכול להימשך חודשים עד שנים ללא גילוי, ופתאום יופיע בציפור עם דלקת נשימה, ונשימה פעורת פה.
"במקרים אלה בדרך כלל ימצא תקע פטרייתי בקנה הנשימה בשתי המחשופים" אמר ד"ר בורקט. "אם נמצא תקע פטרייתי, הטיפול קשה. ניסיון להסיר את התקע בצורה אנדוסקופית יכול לגרום לתקע להתנתק ולהיכנס לריאות ולגרום להתפשטות האורגניזם הפטרייתי".
על מנת לטפל בהצלחה באספרגילוזיס, יש לאבחן את הבעיה מוקדם ככל האפשר, אמר החוקר העופות, רוברט דלהאוזן, בעל חברת אבחון מולקולרי וטרינרי במילפורד, אוהיו.
בשנה האחרונה הוא ועמיתיו פיתחו שתי בדיקות PCR לאספרגילוזיס (מדובר בשיטה מעבדתית שמשמשת לשכפול מזורז של מקטעי DNA). בדיקת DNA כללית המגלה כל מין בסוג האספרגילוס, ובדיקה שנייה ספציפית לאספרגילוס פומיגאטוס - המין האחראי לרוב זיהומי אספרגילוס בקרב עופות כיום.
עד כה, "נראה כי הבדיקות החדשות הללו מהוות שיפור גדול בהשוואה לבדיקות שהיו קיימות בעבר, מכיוון שהן אמינות בהרבה על אישור זיהומים חיוביים", אמר ד"ר דלהאוזן. "בעזרת המאבחנים שהיו ברשותנו עד כה, אתה יכול לבדוק ציפורים ולקבל תוצאות בדיקות שליליות עבורן מהניתוחים, ובכל זאת זה יהיה אתגר לאשר את האבחנה".
החוקרים גם פיתחו כמה פרוטוקולי טיפול משולב חדש שהוכחו כמוצלחים מאוד בטיפול בזיהומי אספרגילוס, אמר דלהאוזן. באופן מסורתי, התרופה שנבחרה הייתה איטראקונזול, אך וטרינרים רבים משתמשים כעת בשילוב של נוגדי פטריות.
בנוסף לאיטרקונאזול, ארסנל התרופות עשוי לכלול אמפוטראצין, טרבניפין (למיסיל), דיפלוקן וגלוקנוזול, לפי דאהאוזן.
לעתים קרובות תרופות אלה מנוהלות על ידי ערפיליות. הטיפול עשוי להימשך בין מספר שבועות למספר חודשים. "באילו תרופות בדיוק אנו משתמשים יהיה תלוי בציפור עצמה", אמר דלהאוזן. "אפרור אפריקאי (ג'אקו) בפרט נוטים להיות רגישים מאוד לאיטרקונזול ועלולים לסבול מהרעלה בכבד אם הם מקבלים מנה חזקה מדי.

בזמן האחרון, אמר דלהאוזן, הוא סומך יותר לטפל בעזרת למיסיל שהיא תרופה אנטי־ פטרייתית רחבת טווח, בעלת יעילות גבוהה, שמשמשת לטיפול בזיהומים פטרייתיים של העור ושל הציפורניים. 
"בכמה זיהומי אספרגילוס בעלי אחיזה עמוקה מאוד, תרופה בשם "למיסיל" יעילה לעתים קרובות כאשר הטיפולים האחרים והסטנדרטיים יותר אינם יעילים".
ללמיסיל יש ספיגה טובה מאוד כאשר היא ניתנת דרך הפה והיא טובה מאוד בחדירה לגרנולומות (דלקת בה מעורבת מערכת החיסון התאי נגד גורמי זיהום שונים, גופים זרים וכן במחלות דלקת כלי דם ומחלות נוספות) אלה. כמו כן, מדובר בתרופה נגד פטריות, כך שהיא למעשה הורגת את האורגניזם הפטרייתי, ואילו חלק מהתרופות האחרות עשויות שלא להגיב היטב.
בתרגולת רגילה, דלהאוזן משתמש בתחילה ב-itraconazole במשך חמישה עד שישה ימים יחד עם למיסיל ואז ממשיך, בשאר תקופת הטיפול, רק עם הלמיסיל.
"למיסיל היא תרופה בטוחה מאוד, כך שהיא נהדרת לטיפול ארוך טווח", אמר דלהאוזן.
בעוד שאספרגילוזיס היא מחלה קשה מאוד, "שיעור ההצלחה לטיפול באספרגילוזיס משתפר מאוד", אמר דלהאוזן.
"בעבר ,מחלת אספרגילוזיס, היה גזר דין מוות, ורוב הציפורים לא היו מצליחות לשרוד, אבל כשאני מסתכל אחורה לאורך השנים האחרונות בקליניקה, הצלחנו לטפל בהצלחה ברוב הציפורים שהיו נגועות באספרגילוזיס.
"המפתחות הם אבחון מוקדם וטיפול יעיל לטווח הארוך בטיפול משולב".


[Image: Hsb9qWQ.jpg]


קרדיט: veterinary practice news