מיצוי DNA מצמח הפטל - גרסה מובנת להדפסה +- פורום תוכיפדיה (https://tukipedia.com) +-- פורום: חומרי עזר למגדל (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=13) +--- פורום: מאמרים וכתבות (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=18) +---- פורום: רבייה וגנטיקה (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=27) +---- אשכול: מיצוי DNA מצמח הפטל (/showthread.php?tid=1416) |
מיצוי DNA מצמח הפטל - yinon236 - 10-28-2019 מיצוי DNA מצמח הפטל ניסוי מעבדה במעבדת ביולוגיה בית הספר קלעי גבעתיים 27/10/19
מטרת המעבדה: לתרגל הפקת DNA מפטל (קפוא של סנפרוסט) בעזרת ציוד ביתי ציוד
מהלך העבודה
הקדמה
ה- DNA הוא החומר התורשתי שמצוי בכל היצורים החיים בתאים הָאֵיקַרְיוֹטִים (יצורים תאיים בעלי גרעין ואברונים) כתאים בעלי גרעין ה- DNA מצוי אך ורק בגרעין והוא אינו יוצא משם בשום שלב במחזור התא. לעומת זאת, בתאים פרוקריוטים (יצורים בעלי תא אחד חסרי גרעין) ה- DNA מפוזר בַּצִיטוֹפְּלַזְמָה (החלק הכולל את כל אברוני התא פרט לגרעין) ומכאן שהוא נתון לסכנה גדולה יותר (סכנה של פירוק על ידי אנזימים או על ידי חומרים רעילים). בניסוי הנוכחי נפיק DNA מתאי פטל. תאי פטל הם תאים של צמח ולכן הם עטופים בדופן קשיח. תזכורת קרום התא בנוי משני חומרים עיקריים: שומנים וחלבונים, לכן על מנת לפרק את קרום התא יש צורך להמס את השומנים ולפרק את החלבונים. גם הגרעין עטוף באותו קרום, הקרום הוא גם מסביב לכל התא וגם מסביב לגרעין משום שקרום התא הוא מבנה אוניברסלי. כדי להמס את קרום התא נוסיף תמיסה שנקראת תמיסת בופר. תמיסת בופר מכילה בתוכה דטרגנט שמפרק שומנים וחלבונים. לבופר יש תפקיד נוסף והוא לבלום שינויים ב- PH. תיאור הניסוי בתמונות לקיחת 10 מיליליטר בופר סרטון כתישת הפטל עם תמיסת הבופר: לאחר 5 דקות נבצע סינון ראשוני אל תוך המבחנה נותרו חתיכות פטל גסות לכן היה צריך לסחוט, ראו סרטון: ועכשיו סינון שני במבחנה חדשה: לאחר הסינון השני שופכים אתנול למבחנה סרטון התוצר: מחכים 10 דקות ולאחר 10 דקות רואים בבירור את שכבת ה- DNA הרמת מולקולת ה DNA לתוך כוס המדידה הוספת פנול אדום (בסוף תבינו למה להוסיף ותבינו למה זה יצא צהוב) הנוזל הפך לצהוב ולבסוף ניקיון הכלים סיכום הפקת ה- DNA נעשתה בשלושה שלבים: השלב הראשון היה שלב שבו שברנו באופן מכנית את דופן התא (על ידי כתישה) והוספנו גם תמיסת בופר לשם פירוק השומנים והחלבונים על קרומי התא. השלב השני היה שלב הסינון, שבו הפרדנו בין חלקיקי תאים שבורים שנשארו על הגזה, ובמבחנה קיבלנו נוזל עם DNA, מים, וסוכר. הנוזל הזה מכונה מיצוי. השלב השלישי נועד כדי להפריד את ה- DNA מיתר המיצוי, הדבר התבצע בעזרת אלכוהול קר. מה עשה האלכוהול? - האלכוהול גרם להיפרדות מולקולות ה- DNA מהתמיסה הממית שכן האלכוהול פחות קוטבי מהמים. ככול שהאלכוהול קר יותר כך מסיסות ה- DNA במים יורדת עוד יותר. וה- DNA ייפרד מהתמיסה. במבחנה קיבלנו פזות = שכבכות, כאשר השכבה העליונה הייתה ה- DNA. לסיום הוספנו אינדיקטור, פנול אדום - הוספנו אותו לשם כדי לוודא שמה שהופק הוא אכן DNA. ל- DNA יש אופי חומצי בזכות הזרחן שבנוקליאוטיד (בנוקליאוטיד - ראש זרחה) האינדקטור פנול אדום משנה את צבעו בסביבה חומצית - מאדום לצהוב. בתמונה הוספתי לכוס עם ה-DNA והפנול אדום מים, שנתנו בסיסיות והסביבה נעשתה פחות חומצית ולכן החומר שינה בחזרה את צבעו לאדום. היה נחמד מאוד |