פורום תוכיפדיה
תרגילי אילוף מתקדמים - גרסה מובנת להדפסה

+- פורום תוכיפדיה (https://tukipedia.com)
+-- פורום: חומרי עזר למגדל (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=13)
+--- פורום: מאמרים וכתבות (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=18)
+---- פורום: אילוף והתנהגות (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=28)
+---- אשכול: תרגילי אילוף מתקדמים (/showthread.php?tid=130)



תרגילי אילוף מתקדמים - צבי דגן - 03-01-2018

[Image: Us7hUjd.jpg]
תרגילי אילוף מתקדמים
לתוכים לשון שרירית ומערכת שמתאימה להפקת מגוון קולות, כמו כן קיימת אצלם היכולת לחקות ולבצע דברים דומים למעשינו, ניתן לנצל את היכולות הללו וללמד אותו מגוון מיומנויות. תנאי מוקדם (אבל - לא מספיק) לאימון התוכי הוא שיבטח בך, יתן לך לגעת בכל גופו וכמובן סבלנות! לעבוד לאט, ולא להכביד על התוכי.
למקצוענים שבקרבנו - זו צריכה להיות השאיפה

[Image: 8YyWHRb.jpg][Image: 0vNcDsZ.jpg][Image: Hs5qHLs.jpg]
לפני כן, בואו ונתחיל בתרגילים הפשוטים יותר שניתנים להשגה ביתר קלות:

פקודות:
הצמד למילים קצרות, מיעוטי הברות ככל הניתן והשתמש באותן מילים לאותן פקודות כל הזמן כדי שהתוכי שלך ידע מה אתה רוצה ממנו. כשהתוכי מבצע את מבוקשך (ואפילו אם רק חלק ממנה) תן לו "חיזוקים חיוביים", פרסים - מזון האהוב עליו ביותר. הפקודות צריכות תמיד להיות לפני שאתה מצפה לתגובה מהתוכי - כל הזמן, אפילו אם כבר יודעים מה זה אומר, זה משאיר אותם בטוחים שהם עושים את הדבר הנכון. התוכי שומע פקודה כל שהיא כל פעם שהוא נדרש לעשות משהו, אפילו, לפעמים הוא יודע מה זה בדיוק ואומר את הפקודה בעצמו.

אימון לתרגילים:
התוכי אף פעם לא "זקן" מדי ללמוד משהו חדש, אבל הוא צריך להרגיש בטוח ומוגן איתך, הוא חייב לסמוך עלייך באופן מוחלט. התחל עם תרגילים פשוטים, השתמש בהתנהגויות הטבעיות שלו, התנהגויות שהתוכי של עושה וידועים לך, זה יכול לכלול קולות, הרמת הכנפיים, שכיבה על הגב ונתינת נשיקה, על ידי הצמדת הפה שלך לפיהם. אט
אט, הם יוכלו לעבור לדברים קצת פחות טבעיים הדורשים יותר זמן, אימון, וסבלנות. זכור, להשתמש במילים פשוטות לכל פעולה שאתה עושה איתם.

אילוף לפעילויות הדדיות/חינוכיות:
התרגילים ה"לא טבעיים" שאתה יכול ללמד את התוכי שלך, כוללים בין היתר תרגילים שנעשים באופן הדדי. חוץ מהטריקים הרגילים והיבשים יחסית הם יכולים ללמוד כיצד להבחין בין דברים, לשחק בצעצועי תינוקות (שים לב שלא יהיו קטנים מידי וצבועים בצבעים שאינם רעילים), לשחק בתפיסה ולפתור פאזלים. לפני שנתחיל בדברים כאלה - עליהם להגיב לתרגילים הבסיסים שהוזכרו לעיל. כמו כל אימון, התוכים חייבים רמת ריכוז מרבית ולהיות ערניים. אתה אף פעם לא יכול להכריח תוכי לעשות דבר שהוא לא רוצים לעשות, לוקח כמעט שישה חודשים של לימודי-אובייקטים, 15 דקות בכל יום. אבל לאחר שהם תופסים את זה - הרבה יותר קל ללמד אותם אובייקטים נוספים.
התוכי שלי אוהב לשחק בפסנתר קטן של תינוק, לזרוק כדור ואז לרוץ להביא את זה ועכשיו אנחנו עובדים על ללמוד להרכיב פאזל-תינוק. תוכניות טלוויזיה של ילדים המראים צורות בסיסיות מאוד עוזרות לאימון ולהבנה של התוכים, כאשר התוכי שלי בכלוב, הווידאו כל הזמן מולו,יש לו קלטות של תינוקות שיעזרו לו ללמוד ועד סרטי דיסני שלמים. הצבעים והקולות המדהימים תופסים את תשומת הלב שלהם.
בקטגוריה "תרגיל מתקדם" אני כולל את הפעולות שאינן טבעיות לתוכי, הוא אומנם יכול לבצע אותן אבל הן לא נמצאות ברפרטואר היומיומי שלו.
תרגילים אלה יידרשו:
  • יחסי גומלין ואמון מלא בין התוכי לבין המאמן שלו.
  • התנסות ולימוד פעולות שאינן שיגרתיות והתוכי לא מבצע אותן בחיי היומיום שלו.
  • לימוד תרגילים אמוקדמים כהכנה לתרגילים המתקדמים.
היפוך על הגב
שכיבה על הגב איננה תנוחה טבעית של התוכי, ההפך הוא הנכון - ככל שזה תלוי בו, התוכי ימנע מכך. בד"כ כדי שהתוכי "ייכנס" למצב לא טבעי זה עליו להיות רגוע ולתת את מבטחו במאלף. לא פעם קורה שהתוכי "מבקש" תשומת לב (ליטוף, דגדוג וכדומה) והוא מגיע למסקנה בדרכו שלו ותוך כדי כך הוא נשכב על גבו. במקרה כזה הדרך קלה יותר וההצלחה תהיה מוקדמת ומידית.
זהו תרגיל שעומד בפני עצמו ומאפשר לנו לקשור קשרים טובים עם התוכי, להלן השלבים:

  1. תגרום לתוכי שלך לעמוד על היד, באופן כזה שהיד השנייה שלך תהיה פנויה ותוכל לתמוך בתוכי בשעת הצורך.
    זה הזמן  להשתמש ב"מילת פקודה" - בחר במילה קצרה, רצוי הברה אחת. במשך הזמן (תוך שבוע/שבועיים) התוכי יבין ויקשור בין הפקודה לבין התרגיל.

  2. בעומדו על היד נסה, באטיות ובעדינות, להטות אותו לכיוון הגב/הזנב. שים לב, זו אינה תנועה טבעית של התוכי ולכן הוא ינסה להתנגד לה ולהעזר במקור כדי למנוע אותה. אם הוא מתנגד באופן קיצוני, אין להכריח אותו אתה עלול לקלקל את היחסים עם התוכי. צור הפסקה קטנה, דבר איתו בטון מרגיע, השכח ממנו את מה שקרה לפני רגע ונסה זאת שוב.
  3. כאשר התוכי מתהפך וגבו מופנה כלפי מטה, זה הזמן לתמוך - אמץ אותו אל החזה שלך (החזק אותו כמו תינוק) ולאחר שאתה בטוח שהוא מרגיש נוח בתנוחתו זו אתה יכול לנסות לשחרר את האגודלים שלך מהרגלים שלו ולתת לו לשכב על הגב ללא תמיכה.
  4. תשבח/י אותו כשהוא נמצא ב"תנוחת התינוק" תנסה/י ללטף לו את הבטן והראש.
אחרי שהוא ירגיש נוח עם כל התהליך (תרגישו בכך כאשר תיתן את הפקודה להתהפכות והוא לא יתנגד לחלוטין וישען עצמאית לאחור, לכיון ההתהפכות) את יכול/ה להשכיב אותו על הגב לבד, על המיטה, השטיח או כל  מצע אחר, זכור/י, שזו תנוחה לא טיבעתי ולכן התוכי לא יאהב את זה בהתחלה וינסה להיאחז בכל מה שהוא יכול כשהוא מהופך (בדרך כלל עם המקור ובכוח... צפו לפגיעות קלות גם מתוכים רגועים) אל תראו לו שאתם כועסים עליו כי זה רק יגרום לו להירתע מכל התרגיל. חשוב שירגיש נוח בתנוחה הזו ויכנס אליה בצורה עצמאית בכדי לרצות אותך או כדי לדרוש ליטופים וכדומה.
הריקוד
לפני שתלמד את התוכי שלך להגיב למוזיקה, עליו ללמוד להגיב לתנועות היד.
כדי לתרגל זאת, נשתמש בחטיף אהוב על התוכי. קרב את החטיף לתוכי וצור תנועות, שים לב שהתוכי עוקב אחר תנועות ידך. תרים ותוריד את היד בקצב משתנה. לאחר שהתוכי ילמד התוכי לעקוב אחר תנועת היד והחטיף תוך חיקוי התנועה, השמע ברקע מנגינה (שיר) קצבי והמשך בתנועות לפי קצב המנגינהה.
זה הזמן לעבור לשלב הבא - השמע את המנגינה, הנע את היד, אבל הפעם - ללא החטיף, שים לב שהתוכי יתנועע/ירקוד", אם הוא לא עושה זאת, המתן מספר דקות וחזור אל השלב הקודם (עם החטיף).
לאחר 4-5 פעמים של הצלחות ללא החטיף התוכי אמור לשמוע את המנגינה ולצאת במחול.
יש לזכור:
* שקיימים הבדלים במהירות הלמידה, בין מיני התוכים השונים וכן - בין הפרטים בכל מין ומין.
* שכל אימון יהיה  10-15 דקות.
* להשמיע לו את אותה מנגינה במשך כל האימונים.

 לעוף ולחזור
אנסה כאן לתת מספר טיפים לאילוף התוכי לעוף ממך והלאה וגם לחזור אליך. התוכנית נועדה לבחון את הרעיונות של האילוף ואת תגובת התוכי לתכנית העבודה, ובהתאם לכך להסיק מסקנות לשיפור תהליך האילוף.
אם מי מכם ניסה את התכנית הזו או תכנית אחרת, אם מי מכם ראה/שמע/יודע על שיטה דומה/אחרת מוזמן להעלות את התוכנית על הכתב. ניתן לעשות זאת כאן באתר ע"י לחיצה על "יצירת תוכן" שבצד שמאל בדף זה.
קיימים מספר תנאים מוקדמים לכך שתוכי ילמד לעוף ממך ולחזור אליך:
  • יש צורך ביכולת תעופה טובה. התוכי חייב להיות בעל מיומנות תעופה מושלמת, שיהיה מסוגל לנסוק, לכוון את עצמו במדויק בתעופה ולנחות בשלום, תוכים שנגזרו להם נוצות התעופה לא יוכלו ללמוד את המיומנות הזו, כישרים אלו פגומים ויחזרו רק לאחר החזרה לניצוי מלא.
  • תנאי מוקדם והכרחי הוא שהתוכי יהיה ממושמע ביותר למגדל שלו, עדיף שהתוכי יהיה בשלבי אילוף מתקדמים כיוון שבתוכים צעירים הסיכוי להיבהל מכל דבר בשטח פתוח וכתוצאה מכך לא לחזור למאמן גבוהה יותר.
  • יש צורך בלימוד מקדים של של תרגיל "בוא" בתוך שטח הבית (או כל מקום סגור אחר) יש לומר לתוכי "בוא" בד"כ התוכי יגיב גם ללא חטיף אך כדי שהתוכי יקשר את המילה לפקודה שיש לבצע עדיף לבצעה כמו בכל פקודה חדשה שנלמדת.
  • השלב הבא של האילוף הוא אילוף "אווירי" - עדיף לבצע אותו בעזרת אדם נוסף.
    שים את התוכי בידיו של אדם A כאשר אדם B קורא לו לבוא. בשלבים הראשונים של האילוף קצת "עידוד" פיזי נדרש אדם A צריך לתת לתוכי דחיפה קלה להוריד את היד בצורה עדינה עם הטיית משקל התוכי קדימה תגרום לו לעוף קדימה. במשך הזמן תוכל "לגמול" אותו מהאדם הנוסף ותוכל לתרגל בעזרת סטנד. רק כאשר התוכי מגיב מכל מצב לפקודה בלי לחשוב פעמיים אפשר להתחיל להתנסות בשטח פתוח. שימו לב לסיכון הכרוך בכך, יש שנוהגים בתחילה לקשור חוט לטבעת שעל הרגל עד שירגישו בטוחים יותר.
    מומלץ שהסימון לפקודת "בוא", בתהליך האילוף והמהלך התרגולים, יהיה קולי וגם ויזואלי כמו לקרוא "בוא" תוך כדי הכנת היד לנחיתה ולהכות עליה בעזרת היד השנייה.

    [Image: QCUXNT8.jpg]
הבאת חפצים
[Image: IVWAvOE.jpg]
טיפים ותנאים ראשוניים:
כדי להקל על התוכי, נשתמש בחפץ קל משקל, שמתאים לגודלו של התוכי שלך.
אסור לתוכי לשחק או ללעוס את החפץ שבו אנו משתמשים לאילוף! לכן נמנע מאביזרי עץ וצעצועים שיגרמו לתוכי לנעוץ בהם את המקור. התנהגות כזו עלולה לקלקל את ה"שיעור", המטרה היא לעודד את התוכי ולא לכעוס עליו או לקחת ממנו חפצים.
מקם את החפץ על שולחן האימונים ושים את הפרס לידו. (דאג שהתוכי ראה אותך עושה זאת!). בדרך כלל התוכי יעדיף את הפרס וילך אליו, תן לו את מבוקשו ושבח אותו.
חזור על הפעולה והפעם הנח את הפרס בצד אחר של החפץ כדי לגרום לתוכי לחפש. חזור על כך מספר פעמים וכשהתוכי מבין את רעיון החיפוש, שים את הפרס מתחת לחפץ. כעת התוכי חייב להזיז את החפץ כדי להגיע לפרס. עליך לחזור על כל תרגיל כזה מספר פעמים. תתפלא עד כמה מהר הוא ילמד את התרגיל.
תשתמש בהוראה "תביא" או קרא בשמו של החפץ, התוכי ילמד שכאשר הוא שומע את ההוראה עליו להביא לך משהו. הצו הוויזואלי יהיה היד שלך שתהיה מונחת על השולחן כאשר כף היד כלפי מעלה, פתוחה.
כעט חזור על ההוראה ללא פרס מתחת לחפץ (כאשר היד מונחת על השולחן וההוראה הקולית נשמעת). התוכי יחפש את הפרס וכשלא ימצא יזיז את החפץ, מיד תן לו פרס שהחזקת מבעוד מועד בידך השנייה. עשה זאת שוב והמתן עוד מספר שניות לפני מתן הפרס. בדרך כלל כתוצאה מתסכול, התוכי ינסה להרים את החפץ. מיד תן לו פרס.
עכשיו נסה להחליק ידך מתחת לחפץ מיד כשהתוכי מרים אותו, כדי שייפול לידך וגמול לו. עכשיו הוא יודע שהוא מקבל פרס בהרמת החפץ והפלתו לידך. החל להושיט ידך אך לא במדויק מתחת לחפץ, כדי שיצטרך למתוח את צווארו כדי שהחפץ יונח על ידך.
זכור לגמול לתוכי בכל התקדמות ובכל שלב ומאמץ.
  • לאחר כל הצלחה הזז ידך מעט אחורה עד שתהיה רחוקה מספיק כדי שיצטרך לצעוד אליה ולהניח את החפץ. בשלב זה גמול לתוכי באדיבות עד שתהיה בטוח שהבין את רעיון הבאת החפץ.
  • עכשיו החלף חפץ. אל תשתמש בכדור או דברים עגולים בינתיים. החפץ החדש אינו מוכר לו וככל הנראה תצטרך להתחיל את כל התהליך מחדש. אבל הפעם התוכי יקלוט מהר מאוד.
  • דאג שהחפצים יהיו מעניינים ושנה אותם כל פעם. עכשיו כשהתוכי למד את התרגיל - שחק איתו הרבה והכר לו אביזרים שונים.
  • מכיוון שכל התרגיל מבוסס על "גמול" שהתוכי מקבל בכל פעם שהוא מבצע את הצפוי ממנו, הרי שבהעדר הגמול התוכי עלול להפסיק לשתף פעולה ובמהרה ישכח את כל מה שלמד.
  • השלב הבא יהיה השלב שבו נרגיל את התוכי לחיזוקים חיוביים שאינם "חטיף"/מזון שאהוב עליו.
לתרגל את התוכי לתרגילים שונים




איך נרגיל את התוכי לפרס/חיזוק חיובי שאיננו "חטיף"/מזון שאהוב עליו?-
הבא נעבוד לפי ציוני הדרך הבאים:
  1. נחמיא לתוכי ונהלל אותו תוך אמירת מילת שבח בצירוף הפרס. רובנו עושים זאת ממילא אך חשוב להקפיד פה על ביטוי/מילה אחת ולא לבלבל את התוכי עם אוצר מילות שבח. בהחלט לא יזעיק אם נלטף את התוכי יחד עם הפרס זאת בתנאי שהוא אוהב את הליטופים.
  2. הקדמת מילת השבח לפרס ואז לתת את הפרס.
  3. נותנים את הפרס אחרי מספר פעמים שהתוכי מבצע את התרגיל אבל מילת השבח תינתן תמיד עם ביצוע התרגיל. כך התוכי מבין שאתה מרוצה ממה שהוא עשה והוא יודע שהפרס יגיע בקרוב.
  4. לאחר שהתוכי מגיב כבר לפרסים/לחיזוקים (שאינם "חטיף"/מזון שאהוב עליו) ומבצע את ההוראה רק כדי לשמוע תשבוחות, לקבל ליטוף או גירוד מאחורי האוזן. כדאי לזכור שעל-מנת לשמר את הצייתנות המוחלטת שלו לתרגיל בכל פעם שנתבקש אליו עדיין כדאי בכל זאת מידי פעם לתת לו חטיף ביחד עם מילת השבח, בכל זאת החטיף הוא החיזוק בעל העוצמה וכדאי שהתוכי יצפה לו בכל עת.
להלן מספר תמונות של הארה שלי.
צילמתי אותן, במטרה להמחיש עד כמה התוכי מוכן לעשות כדי להשיג את החטיף האהוב עליו, במקרה זה - פיסטוק חלבי (לא קלוי).

[Image: SgEdKg5.jpg][Image: K11y1ay.jpg][Image: nT7HoI5.jpg][Image: 3SVNN7U.jpg][Image: 2grWAhq.jpg][Image: 8k2gNuL.jpg][Image: RQF2hzm.jpg][Image: xRtoxMY.jpg]
[Image: uqGnho0.gif]