פורום תוכיפדיה
תזונת הלורים / רז לוי - גרסה מובנת להדפסה

+- פורום תוכיפדיה (https://tukipedia.com)
+-- פורום: חומרי עזר למגדל (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=13)
+--- פורום: מאמרים וכתבות (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=18)
+---- פורום: פרופיל אישי (https://tukipedia.com/forumdisplay.php?fid=30)
+---- אשכול: תזונת הלורים / רז לוי (/showthread.php?tid=1082)



תזונת הלורים / רז לוי - רז לוי - 03-31-2019

[Image: 9pYbkR9.jpg]
תזונת הלורים / רז לוי
הקדמה
החלטתי לפתוח את המאמר בנתינת קרדיט לשמעון אונגר - מגדל תוכים ותיק, שלימד אותי את כל תחום הגידול.
ביני לבין שמעון נקשרו קשרי חברות טובים וממנו ספגתי את אהבתי ללורים, ומממנו בא הרצון להשיג זן ועוד זן.
אבל, בעיקר רכשתי ממנו ידע רב בכל הקשור בטיפול בלורים - תזונה, רבייה, הדגרת הביצים, האכלת הגוזלים חברות ועוד. 
הדרך שבה אני מטפל היום בלורים שברשותי היא שילוב של הידע שקיבלתי משמעון אונגר.
כמו כן, נתרמתי משיחות מושכלות עם רחלי מ"עוף החול" וידע רב נוסף שצברתי בפגישותיי עם מגדלים רבים שהכרתי, אנשים שמהם קניתי זוגות, ספרים ומידע שקיים ברשת. 
המאמר הנוכחי יעסוק בתזונה המיוחדת של הלורים.

משפחת הלורים היא משפחה גדולה ומגוונת ובה עשרות סוגים שונים של תוכים. 
תוכים אלו מאופיינים בצבעים מרהיבים וחזקים, אופי פעלתני וקופצני ותזונה שמאתגרת את טובי המגדלים בעולם. 
מעט מאוד נכתב על ידי חוקרים על תזונתם של הלורים ומרבית המגדלים מסתמכים על המעט שידוע ועל ניסיונם מהגידול בשבי. 
כמובן שעצם ההכללה של כל המשפחה הגדולה הזו של תוכים לכדי תפריט תזונתי אחד, תהיה שגויה.
הלורים השונים חיים באזורים שונים ולכן גם הרכב המזון משתנה מאזור אחד למשנהו. 
מרבית סוגי הלורים חיים באזורים הטרופיים של אוסטרליה, ניו-זילנד, אינדונזיה, פפואה, ניו-גינאה, פולינזיה ועוד עשרות איים קטנים באזור דרום מזרח אסיה.
ידוע שבטבע מרבית הלורים ניזונים בעיקר מצוף (נקטר) של פרחים שגדלים באזור מחייתם, מפרות ומזרעים הגדלים על צמחים מסוימים (בישראל לדוגמה, דררות וקווקרים, בניגוד בארצות מוצאם, ניזונים בין היתר מהזרעים השחורים הנמצאים בפרחי ה"דרדר" – צמח קוצני בעל פריחה סגולה).
לורים רבים שחיים באוסטרליה ניזונים מפריחת האיקליפטוסים ומהזרעים שהעץ מצמיח. 
מגוון הפרות והפרחים באזורים אלו הוא עצום וכל סוג לורי בוחר את הזנים המועדפים עליו. 
ללורים יש לשון ארוכה בעלת קצה "שעיר" שמותאם לסוגי המזון שמהם הוא ניזון. הלשון נועדה לשאוב את הצוף מתוך הפרח המועדף. 
הרכב המזון של הלורים מכיל חד סוכרים רבים - פרות וצוף, בעלי מרקם נוזלי ורך במרביתה. 
בהתאם לכך גם המרקם של הלשלשת הוא נוזלי ולא תמיד אהוד על המגדלים.

[Image: ETKvWpK.jpg]
תזונה בשבי
בניסיון לחקות את התזונה של הלורים בטבע, פיתחו חברות מזון, פורמולות שונות של אבקה ליצירת דייסה ללורים, שתהווה תחליף לנקטר שמהם ניזונים בטבע. 
הדייסה אמורה לספק את כל הצרכים התזונתיים של הלורים ולהקל על המגדלים בטיפול בהם. 
האבקה מכילה סוכרים, חלבונים, שומנים צמחיים, מינרלים וויטמינים. 

[Image: IUoDiOr.jpg]
הכנת דייסה ללורים מאבקה ומים בלבד
הדרך המקובלת ביותר למתן האבקה ללורים היא על ידי ערבוב עם מים חמים ויצירת דייסה נוזלית.
היחס בין האבקה לבין המים הוא בד"כ 3:1 כלומר נפח המים יהיה פי שלוש מנפח האבקה.
את הכמויות צריך להכין בהתאם לכמות שהמגדל מכין ומספר הזוגות או הפרטים שיש להאכיל. 
הדייסה צריכה להיות די נוזלית ולא סמיכה יתר על המידה. 
כאמור, היחס בין האבקה לבין המים הוא בד"כ 3:1, לדוגמה: על שליש כוס אבקה יבשה נוסיף כוס מים ונערבב. 
מומלץ לערבב את האבקה והמים במטרפה כדי למנוע היווצרות גושים שלא התמוססו במים. 
ניתן להשתמש גם במי ברז, לערבב עם האבקה ולחמם מעט במקרו-גל (לא רצוי) . 
שימוש במי ברז אומנם מונע בדרך כלל את היווצרות הגושים אבל הקרינה של המיקרוגל הורסת חלק ממרכיבי המזון בעיקר את הוויטמינים
חשוב לוודא שהדייסה לא תהיה חמה מדי לפני ההגשה לתוכים. יש לבדוק עם האצבע שהדייסה פושרת ואז להגיש. 
מי שמאכיל זוגות רבים בדייסה מאבקה ומים בלבד לא חייב לחמם את הדייסה, זה לא יהיה מעשי לחמם דייסה לזוגות רבים בכל יום. 
הלורים יאכלו את הדייסה גם בטמפרטורת הסביבה אך בוודאי שיעדיפו דייסה חמימה, במיוחד כאשר מדובר בלורים צעירים שלא מזמן נגמלו.
ישנם בתי גידול שמגדלים לורים בכמויות גדולות ומעדיפים שלא להתעסק בכל יום בהכנת דייסות רבות. בתי גידול אלה מגישים את האבקה כמו שהיא, יבשה (ללא ערבוב עם מים). 
הלורים שמורגלים לאכול אבקה יבשה לוקחים את האבקה בלשונם ומערבבים אותה עם מים מכלי המים שלהם או הדיזה הנמצאת בכלוב. 
בדרך זו המטפלים בבית הגידול לא צריכים לדאוג למזון טרי בכל יום ויכולים אפילו לתת אבקה שתספיק לשלושה ימים. 
בשיטה זו יש לשים לב שלא נוצר עובש על האבקה וכי היא לא מלוכלכת בצואה.
כמובן שאני לא ממליץ על טיפול בלורים בצורה כזו ומדובר בטיפול לעצלנים. 
לורים שניזונים ממזון יבש בלבד כמו אבקה יבשה, זרעים או כופתיות, לא יהיו בריאים ופוריים כמו לורים שייהנו מטיפול מסור ומלא של הגשת מזון נוזלי חמים וטרי בכל יום. 
נוצותיהם יהיו דהויות וללא ברק והם גם עלולים לסבול מבעיות רפואיות שונות. 
בשיחה שקיימתי עם רחלי מחוות "עוף החול" שמטפלת בכל יום במאות ואלפי תוכים, שאלתי את רחלי כיצד היא מטפלת בכל יום בכמויות גדולות של לורים. לא האמנתי שהם מגישים בכל יום כמויות עצומות של דייסה והייתי בטוח שהם מגישים אבקה יבשה. 
רחלי הפתיעה אותי ואמרה שהם מגישים פעמיים ביום דייסה נוזלית! 
אם ב"עוף החול" יכולים להגיש פעמיים ביום דייסה למאות תוכים ואני שמגדל - 12 זוגות לורים, יכול להגיש דייסה פעם ביום, גם אתם יכולים. בוודאי כשמדובר בזוג או שניים.

[Image: hL2T22R.jpg]
דייסה ללורים מפרות ואבקה
המזון הקבוע והבסיסי שאני מגיש ללורים שלי בכל יום, הוא דייסה שאני מכין מפרות מסוגים שונים בתוספת האבקה (פורמולה) ללורים. 
דייסה זו משלבת את כל המזונות להם הלורים זקוקים ומעשירה את התפריט היומי שלהם. 

אופן ההכנה
  1. להכניס לתוך מיכל הבלנדר את הרכיבים האלה (שטופים היטב) עם הקליפה (לא לבשל): גזר אחד חתוך לקוביות, חצי סלק אדום חתוך לקוביות, שלושה תפוחים מהסוג המתוק (לא חמוצים וללא הגלעינים), בננה אחת ואגס אחד, חתוכים. 
  2. מוסיפים חצי כוס (100 מ"ל) אבקה ללורים, שתי כפות של סילאן (דבש תמרים) או דבש רגיל. 
  3. מוסיפים מים כמעט עד לסוף מיכל הבלנדר וטוחנים עד לקבלת דייסה אחידה. 
כמות הדייסה הזו מספיקה לי להאכיל 12 זוגות במשך יום אחד. 
הדייסה שמתקבלת היא דיי סמיכה ואני מעביר אותה לכלי גדול יותר ומוסיף לה כמעט ליטר מים ומערבב היטב. 
למי שיש מספר זוגות קטן או זוג אחד, ניתן לשמור את הדייסה במקרר עד שבוע ימים. 
מכינים פעם בשבוע , שומרים במקרר ומגישים ללורים בכל יום מעט.
לאחר שתרגילו את הלורים שלכם לדייסה הזו הם לא ירצו לאכול שום דבר אחר!! הם יחכו לה בכל בוקר ליד הכלי הריק שמנוקה במקצועיות בעזרת לשונם המיוחדת.
כמובן שניתן לגוון את מרכיבי הדייסה וניתן להוסיף פרות עונתיים שונים. 
המרכיבים שציינתי במרשם הנ"ל הם הבסיס הקבוע שלי – תפוחים (ללא גלעינים), גזר, סלק, סילאן ואבקה. 
בעונה המתאימה, אני מוסיף אגסים, תפוזים, בננה, אפרסמון או מנגו. הכל תלוי בעונה ובמה שקיבלתי מהירקן. 
אל תשנו יותר מידי את המתכון ואל תנסו להיות יותר מדיי יצירתיים, חריגה יצירתית כזו או אחרת תביא לכך שכלי האוכל שלכם יהיו מלאים והלורים יישארו רעבים. 
כל שינוי בתזונה של לורים מצריך תהליך הסתגלות ארוך. 
גמילה, מעבר בין סוגי מזון ובוודאי הרגלה של צעירים לאוכל יבש, כופתיות או זרעים, כהעשרה לתפריט. 
למי ששם לב, כתבתי שאת הפרות אני מקבל מהירקן. טיפ מספר אחד שיש לי אליכם הוא – מצאו לכם ירקן נחמד ותתיידדו איתו! 
אם הייתי צריך לקנות את כל הפרות שאני נותן ללורים, כנראה שהייתי גר היום ברחוב.   מְסוּכָּן  
בכל סוף שבוע הירקנים זורקים את כל הפרות והירקות שצפויים להירקב או שכבר החלו להירקב ולא ישרדו את השישי שבת. 
גשו לירקן שלכם ובקשו ממנו שישמור לכם את כל הפרות שהוא לא צריך. מי שיהיה נחמד ייתן לכם את הפרות האלו ללא תשלום. אחרים יבקשו מחיר זעום לקילו כדי לא להרגיש פריירים, כך או כך זה יוצא משתלם.
אני קונה בכל יום שישי ארגז תפוחים (ללא גלעינים) לכל השבוע ב-20 ₪ ומקבל בדרך כלל אגסים רכים, תפוזים ותירס אם יש. 
אל תשכחו לנקות את הפרות שאתם מקבלים מהחלקים הרקובים!

[Image: WBPiGpl.jpg][Image: 2XYyckE.jpg][Image: AyTj0wU.jpg][Image: 2IHINtC.jpg]
מה עוד מלבד מדייסה?
פרט לכלי מלא בדייסה שהלורים שלי מקבלים בכל יום, יש להוסיף מספר דברים. 
דייסה בלבד לא תספק את הלורים והם יישארו רעבים. 
כפי שציינתי לעיל, הכל תלוי בעונות השנה. אני נותן בכל יום באופן קבוע תפוח (ללא גלעינים) אחד חתוך לשניים, חצי תפוז וכלי עם דייסה. 
כשיש אני נותן גם תירס, שאריות אבטיח, מנגו מהעץ שלי, אפרסמונים, אגסים או מלון. 
סוגי לורים שונים מעדיפים פרות שונים ומהר מאוד תגלו אילו פרות הלורים שלכם מעדיפים ואחרים שהם לא אוהבים ולא יגעו בהם. 
התפוח (ללא גלעינים) הוא האהוב ביותר על הלורים וכולם יתנפלו עליו ברגע שתגישו אותו.
פעם בשבוע אני נותן תערובת זרעים ובה אחוז גבוהה של חריע. חשיבות הזרעים אחת לשבוע היא בתוספת שומן ללורים. 
לקראת החורף אני נותן תערובת זרעים פעמיים ואף שלוש פעמים בשבוע, כדי להכין את הלורים לחורף הקר על ידי צבירת שומן בגופם. 
הזרעים הם לא תחליף למזון הנוזלי או לפרות!
ישנם סוגי לורים שלא יאכלו זרעים בכלל. בדרך כלל הילו-סטריק ולורים נוספים הקרובים למשפחה זו (קבוצה של לורים המגיעים מפפואה ניו-גיני ובהם גם הבלאק לורי והדובנבויים). 
הכלל החשוב ביותר הוא התבוננות בלורי שלכם ולמידה של הרגלי התזונה שלו. 
בחורף הלורים ותוכים בכלל יאכלו יותר. הגוף צורך יותר קלוריות כדי להתחמם ולכן אוכלים יותר, שימו לב לזה בזמן הטיפול. 
בקיץ, כמות המזון עשויה לרדת אפילו למחצית ובימי חום כבד ייתכן שהתוכים לא יגעו בכלל באוכל חוץ מבשעות הבוקר המוקדמות. ב
קיץ יש לשים לב למצב האוכל הנוזלי שאתם מגישים. דייסה שעמדה בחוץ בשעות החום עלולה להחמיץ ולהתקלקל ולא תרצו שהלורי שלכם יאכל ממנה. 
יש לשים לב שהמזון של הלורים לא נמצא תחת שמש ישירה בימים החמים במיוחד, רצוי לרוקן את הכלים מדייסה בשעות אחר הצהריים ולנקות אותם היטב.

[Image: NhRZ0uz.jpg][Image: 81AYENX.jpg][Image: diUkfUh.jpg][Image: nyoxUaV.jpg]
הרכב התזונה כהכנה לרבייה ובמשך האכלת הגוזלים
מרגע תחילת החיזור, יש להכין את הזוג לצרכים המיוחדים שעומדים בפניו, הן מבחינת הטלת הביצים והן מבחינת האכלת הגוזלים. 
רצוי שתמיד יהיה מקור לסידן בכלוב ובמיוחד בתקופת הרבייה. 
חוסר בסידן יביא להיחלשות הנקבה בתקופת ההטלה, בעיות בביצים ואולי אף לאכילת הביצים על ידי הזוג.
זוג שנכנס לתקופת הטלה יקבל טיפול מיוחד ויזכה תמיד למזון הטוב ביותר שיש לנו.
בזמן רבייה נגדיל את מספר הפעמים שבהם נגיש תערובת זרעים לשלוש פעמים בשבוע ולאחר בקיעת הביצים נספק לזוג תערובת זרעים בכל יום. 
זה יהיה בסיס המזון שיקבלו הגוזלים מהוריהם. 
בנוסף לזרעים רצוי לתת לזוג שמאכיל גוזלים, ביצה קשה. 
מועכים בצלחת ביצה קשה עם מעט זרעי פרג ומגישים לזוג בערך שלוש כפות בכל יום, ביחד עם הזרעים. 
תוספת זו, ביחד עם הדייסה היומית והפרות שמוגשים, תהווה השלמה מושלמת להזנת הגוזלים עד לבגרות או עד לשלב שבו תחליטו להוציאם להאכלה ידנית ו/או לחברות. 

הסתגלות לסוגי מזון שונים
אחד הכללים החשובים ביותר בטיפול ובהזנה של לורים הוא תקופת ההסתגלות והתרגלות אל המזון החדש ו/או לסוגי מזון אחרים.
אם קניתם לורי ממגדל "עצלן", שהאכיל רק באוכל יבש ולא נתן דייסה או פרות ובוודאי לא את דייסת הפרות שאני נותן, אל תצפו שהלורי שלכם יאכל אותה בפעם הראשונה או השנייה. מעבר בין סוגי מזון שונים דורש תקופת הסתגלות שבה ניתנים שני סוגי המזון – הישן והחדש וצמצום הדרגתי של האוכל ממנו אתם מבקשים לגמול את הלורי.
ללורי יהיה קל יותר לעבור ממזון יבש למזון נוזלי והדבר יקרה תוך ימים ספורים ואולי אפילו מיד. זאת כיוון שהמזון הנוזלי הוא העדפתו הטבעית של הלורי.
מעבר לאוכל יבש יהיה קשה במיוחד, בעיקר מעבר לכופתיות מיוחדות ללורים, על חשבון הדייסה.
מעבר מדייסה רגילה (מאבקה בלבד) לדייסת הפרות שעליה אני ממליץ, דרוש בדרך כלל שבוע שבו מגישים את שני סוגי הדייסה ולבסוף מפסיקים לחלוטין לתת דייסה העשויה מאבקה בלבד.

מים
נושא המים אומנם אינו ייחודי ללורים וכל התוכים זקוקים להספקה קבועה של מים נקיים.
ישנם מגדלים שבוחרים לספק מים על ידי דיזות וישנם מגדלים שמספקים מים בכלים פתוחים.
בכל דרך שתבחרו, רצוי לספק ללורים גם כלים רחבים עם מים לרחצה, בעיקר בתקופת הקיץ. אני נותן מים בכלים רחבים בכל יום ובהם הלורים מתרחצים בכל יום, אפילו בחורף.
מי שנותן מים בכלים פתוחים חייב להחליף מים בכל יום ולוודא שהמים תמיד נקיים. 
חשוב לזכור שבעלי-חיים, כמו בני אדם , יכולות לשרוד ללא מזון אבל לא ישרדו ללא מים, בעיקר בתקופות חמות.

לסיכום המאמר
מי שקרא את כל המאמר יכול להבין שטיפול בלורים הוא לא טיפול פשוט בכלל ומאמר זה עסק רק בנושא התזונה. מסיבה זו אנשים רבים בוחרים שלא לגדל את הלורים. מי שבכל זאת, קיבל את ההחלטה לגדל את התוכי היפה והמיוחד הזה, נדרש לטפל בו כראוי ולדאוג לכל צרכיו. טיפול מושקע ואחראי יביא לתוכים עם ניצוי בולט, בוהק ומושלם ולתוכים בריאים ופוריים.
לעומת זאת, טיפול עצלני ורשלני, יביא לתוכים דיכאוניים, לא פוריים ואולי גם למחלות ותמותה. 
מקווה שגם אתם תבחרו לגדל לורים.

שיהיה בהצלחה!!!
רז לוי

[Image: ewmx9L7.jpg][Image: Fe1K5ky.jpg][Image: FfTQCWC.jpg]


RE: תזונת הלורים / רז לוי - צבי דגן - 04-01-2019

ראה גם כאן:


RE: תזונת הלורים / רז לוי - yinon236 - 12-09-2019

מאמר מצוין